Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a confirmat că Moscova intenţionează să deschidă secții de vot în Transnistria

Publika TV
Oleg Vasneţov

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și Comisia Electorală Centrală din Rusia au decis deschiderea mai multor secții de votare în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Rusia, din luna martie 2024, în pofida protestului exprimat de autorităţile de la Chișinău, a confirmat ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, relateaza stiripesurse.md

'Un număr considerabil de solicitări au fost primite de către Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse, de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și de ambasadă, prin care se cere asigurarea dreptului legal de exprimare a votului. Comisia Electorală Centrală din Rusia și Ministerul rus al Afacerilor Externe au luat o astfel de decizie, iar, împreună cu administrația transnistreană, vor fi deschise mai multe secții de votare, în mod evident, nu într-un număr atât de mare cum a fost în anii trecuți', le-a declarat ambasadorul reprezentanţilor presei, după ce a fost convocat la sediul MAE al R. Moldova.

El a adăugat că ministerul moldovean şi-a exprimat 'nemulțumirea și protestul față de aceste acțiuni', adăugând că 'dreptul la vot nu poate fi îngrădit în nicio țară, deoarece acest fapt este prevăzut de Constituție și de alte reglementări'.

Oleg Vasnețov a fost convocat la sediul Ministerului moldovean al Afacerilor Externe pentru a i se transmite o notă de protest. Reprezentanţii autorităţilor din Republica Moldova i-a cerut ca Rusia să dea dovadă de respect, de respect față de cetățenii țării. 'Nu vom permite comiterea de nereguli pe teritoriul controlat de autoritățile noastre, conform prevederilor constituționale', le-a declarat jurnaliştilor premierul moldovean Dorin Recean.

Vasnețov a făcut apel la cetățenii ruși care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova să participe la scrutinul organizat la secția de votare deschisă în Secția consulară a Ambasadei Rusiei din centrul Chișinăului. Potrivit acestuia, în Republica Moldova există aproximativ un sfert de milion de ruși.

'Sarcina principală a oricărei misiuni diplomatice este de a promova protecția drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săi', a subliniat ambasadorul rus.

Pe 11 martie, presa transnistreană a relatat că pe 17 martie urmează să se deschidă șase secții de vot în Transnistria, unde oamenii vor putea vota la alegerile prezidențiale din Rusia, în intervalul 8:00 - 20:00.

În mod special, potrivit presei, trei secții de vot se preconizează să fie deschise la Tiraspol și câte una la Tighina, Rîbnița și Grigoriopol.

Autoritățile moldovenești au refuzat să dea curs solicitării Ministerului de Externe al Rusiei de a deschide secții de vot în Transnistria, permițând deschiderea unei singure secții de vot la Ambasada Rusiei de la Chișinău.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a afirmat că Chișinăul nu a dat permisiunea de a deschide secții de vot pentru că 'nu controlează acest teritoriu și nu poate oferi condiții de securitate adecvate'.

Alegerile prezidențiale anterioare din Rusia au avut loc în martie 2018. Nici atunci Chișinăul nu a dat permisiunea de a deschide secţii de vot pe malul stâng al Nistrului. Cu toate acestea, în Republica Moldova au fost deschise atunci 27 de secții de votare, dintre care 24 se aflau pe teritoriul Transnistriei. Peste 74.000 de cetățeni ruși au luat parte la scrutinul de atunci.

În cadrul alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei, care au avut loc în 2021, în Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de vot, dintre care 27 în Transnistria. În acea perioadă, în Transnistria votau circa 57.000 de alegători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.