Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA afirmă că jurnalistul închis în Rusia 'este sănătos şi rămâne puternic'

Business Insider
Kremlin

Rusia a acordat luni Statelor Unite acces consular jurnalistului Evan Gershkovici, încarcerat în Wall Street Journal, după o pauză de peste două luni, ambasadorul SUA declarând că acesta este sănătos, relatează AFP, citat de news.ro.

Departamentul de Stat a declarat că ambasadorul Lynne Tracy s-a întâlnit cu Gershkovici la închisoarea Lefortovo din Moscova, aceasta fiind doar a doua întâlnire cu el de când a fost arestat pe 29 martie în timpul unei călătorii de reportaj în Urali. "Ambasadorul Tracy raportează că domnul Gershkovici este sănătos şi rămâne puternic, în ciuda circumstanţelor sale", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Gershkovici, care a lucrat anterior pentru AFP, este primul jurnalist occidental arestat şi acuzat de spionaj de către Moscova din epoca sovietică, pe fondul unei deteriorări puternice a relaţiilor din cauza războiului din Ucraina. Statele Unite, The Wall Street Journal şi Gershkovich neagă cu tărie că ar fi fost spion.

Rusia a indicat că a luat represalii pentru că Statele Unite nu au eliberat vize pentru presa rusă afiliată statului rus care a încercat să viziteze New York-ul în timpul unei călătorii la ONU a ministrului de externe Serghei Lavrov. Secretarul de stat Antony Blinken, vorbind săptămâna trecută la Consiliul pentru Relaţii Externe, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la refuzul Rusiei de a acorda acces consular lui Gershkovici şi a declarat că Statele Unite fac presiuni "practic în fiecare zi". "În acelaşi timp, continuăm să explorăm modalităţi de a-l aduce acasă", la fel ca şi pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin american încarcerat de mai bine de patru ani, a spus Blinken.

Tracy l-a văzut ultima dată pe Whelan în luna mai. El este încarcerat în Mordovia, la aproximativ 400 de kilometri sud-est de Moscova, o regiune cunoscută pentru închisorile dure. La 22 iunie, un tribunal din Moscova a respins un apel pentru eliberarea lui Gershkovici. Tracy a participat la audiere şi a declarat că Statele Unite sunt "extrem de dezamăgite". Statele Unite au redus drastic contactele la nivel înalt cu Rusia de la invazia Ucrainei din februarie 2022, dar au luat legătura pentru a organiza două schimburi de prizonieri. În decembrie, Rusia a eliberat-o pe vedeta de baschet Brittney Griner, arestată pentru urme de canabis, în schimbul eliberării lui Viktor Bout, încarcerat în Statele Unite pentru contrabandă cu arme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.