Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA la ONU vrea un plan de pace american pentru Orientul Mijlociu

infoturism.ro
orientul mijlociu

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că planul american de pace în Orientul Mijlociu destinat să pună capăt conflictului israeliano-palestinian va fi gata în curând, relatează vineri AFP. 'Cred că ei sunt pe cale să-l finalizeze'', a declarat dna Haley într-o conferinţă la Institutul de ştiinţe politice al Universităţii din Chicago joi seara, precizând că mai sunt unele chestiuni de pus la punct. Ea nu a indicat o posibilă dată de prezentare a documentului. "Nici una dintre cele două părţi nu va agrea acest plan şi nici una dintre cele două părţi nu-l va detesta. Dar el reprezintă un cadru de începere a unui dialog. Suntem acum într-un moment în care negocierile pot începe între israelieni şi palestinieni'', a afirmat ambasadoarea americană.

Cei doi emisari pentru conflictul israeliano-palestinian ai preşedintelui american Donald Trump - ginerele său Jared Kushner şi juristul Jason Greenblatt - au cerut marţi la ONU sprijinul organizaţiei pentru acest plan de pace, în cadrul unei reuniuni informale surpriză cu cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, potrivit diplomaţilor.

Această reuniune inedită a avut loc după o alocuţiune inedită în faţa acestui for a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. El a cerut organizarea unei conferinţe internaţionale la jumătatea lui 2018, punct de plecare pentru crearea unui "mecanism multilateral" de relansare a păcii în Orientul Mijlociu, respingând totodată orice rol de mediator principal pentru SUA.

Mahmoud Abbas refuză de fapt atribuirea acestui rol Washingtonului, precum şi orice contact direct cu administraţia republicană a lui Donald Trump după decizia acestuia de la sfârşitul lui 2017 de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, conform Agerpres. Nikki Haley a apărat această decizie la Chicago joi seara. ''Congresul SUA a votat cu o majoritate covârşitoare pentru desemnarea Ierusalimului drept capitala Israelului şi instalarea ambasadei noastre în acel oraş", a mai spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.