DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ambasadorul Turkmenistanului în România propune organizarea unui eveniment dedicat prezentării potenţialului sectorului energetic din ţara sa

operationworld.com
Turkmenistan

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, a avut o întrevedere cu Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Turkmenistanului în România, prilej cu care acesta a propus organizarea unui eveniment dedicat prezentării potenţialului sectorului energetic din ţara sa şi posibilităţilor de cooperare bilaterală în domeniu.

"Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, a avut o întrevedere cu E.S. Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Turkmenistanului în România. La întâlnire a participat, de asemenea, Mergen Saherov, ataşat în cadrul Ambasadei amintite. Vizita are loc în contextul în care înaltul diplomat a acceptat invitaţia adresată de preşedintele Camerei bucureştene de a vizita Expoziţia "Săptămâna produselor din Macedonia de Nord" găzduită în aceste zile de Palatul CCIB. În deschidere, Iuliu Stocklosa a vorbit despre strategia de relaţii extene a CCIB, axată pe dezvoltarea colaborării comercial-economice cu ţările din afara Uniunii Europene, inclusiv cu cele din Asia Centrală, şi a punctat posibilităţile reale de colaborare între partenerii din cele două ţări. Totodată, preşedintele Camerei bucureştene a apreciat că este nevoie de o mai bună cunoaştere reciprocă a potenţialului economic al României şi Turkmenistanului", se spune într-un comunicat al CCIB, potrivit agerpres.ro.

În acest context, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul pentru intensificarea relaţiilor de cooperare la nivel cameral, precum şi deschiderea de a organiza, la sediul CCIB, evenimente dedicate prezentării domeniilor cheie ale economiei turkmene şi forumuri de afaceri, axate pe întâlniri bilaterale.

Potrivit sursei citate, ambasadorul Turkmenistanului a făcut o prezentare extinsă a mediului de afaceri din ţara sa, punctând sprijinul acordat de stat întreprinzătorilor. În opinia lui Annamammet Annayev, există oportunităţi de cooperare bilaterală în domeniul energetic, industria petrochimică, inclusiv în cea a îngrăşămintelor chimice, industria farmaceutică, agricultură şi industria agroalimentară, dar şi în construcţii şi în industria textilă.

"În cadrul întrevederii, ambasadorul Turkmenistanului a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu ţara noastră, precum şi întreaga deschidere pentru asigurarea unui schimb constant de informaţii de afaceri, în beneficiul celor două comunităţi. În acest context, E.S. Annamammet Annayev a apreciat că un prim eveniment ar putea fi dedicat prezentării potenţialului sectorului energetic din ţara sa şi posibilităţilor de cooperare bilaterală în domeniu. Propunerea a fost primită cu interes de partea română, convenindu-se ca în perioada următoare să fie stabilite detaliile organizatorice", se spune în comunicat.

După un "vârf" al schimburilor comerciale înregistrat în 2019, de 163,8 milioane de dolari, din care importurile româneşti s-au ridicat la 161,7 milioane de dolari, pe fondul pandemiei de Covid 19, în 2020, valoarea schimburilor bilaterale a scăzut la doar 93,3 milioane de dolari (-43%), din care exporturile au fost de 4,9 milioane de dolari (+134%), iar importurile de 88,3 milioane de dolari (-45,4%). La 31 martie 2021, valoarea totală a schimburilor comerciale ale României cu Turkmenistanul a fost de 38,6 milioane de dolari, de circa 8 ori peste nivelul perioadei similare din 2020, din care importul (în special ţiţei şi îngrăşăminte azotoase) a fost de 38,56 milioane de dolari, iar exportul de numai 0,04 milioane de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.