Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Ucrainei în Germania refuză participarea la o comemorare a invadării URSS

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Ambasadorul Ucrainei la Berlin a refuzat să participe alături de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier la o acţiune de comemorare a 80 de ani de la invazia Germaniei naziste în Uniunea Sovietică, el acuzând un ''afront'' din partea organizatorilor pentru desfăşurarea acestui eveniment la un muzeu ce poartă numele Rusiei, diplomatul ucrainean interpretând aceasta ca o ignorare a victimelor pe care le-au avut atunci şi celelalte republici sovietice, nu doar Rusia, notează Agerpres.

Ambasadorul ucrainean, Andrii Melnik, şi-a anulat participarea la eveniment, întrucât acesta urma să se desfăşoare la Muzeul Germano-Rus din districtul berlinez Karlshorst. ''Din punctul de vedere al ucrainenilor este un afront, foarte regretabil şi alienabil în acelaşi timp'', şi-a motivat diplomatul ucrainean decizia într-o scrisoare trimisă directorului muzeului, Joerg Morre.

El a criticat faptul că muzeul ales ca loc al manifestării de comemorare şi dedicat războiului de exterminare împotriva Uniunii Sovietice poartă numai numele Rusiei, nu şi pe cele ale fostelor republici sovietice, printre care şi Ucraina, care de asemenea au avut milioane de victime în al Doilea Război Mondial.

''Vinovăţia germanilor pentru crimele naziste continuă să fie considerată a fi fost numai împotriva Rusiei şi a ruşilor'', a menţionat ambasadorul ucrainean în scrisoare. ''Alte naţiuni, precum ucrainenii, care au suferit masiv, dar şi Belarusul şi ţările baltice, sunt pur şi simplu ignorate'', adaugă el, acuzaţii pe care preşedinţia germană le-a respins vehement, considerându-le neadevărate.

''Ceea ce este inacceptabil este atacul general al ambasadorului asupra politicii germane de comemorare'', a declarat o sursă apropiată preşedintelui german, Frank-Walter Steinmeier. ''Cu acuzaţiile sale grave, el (ambasadorul ucrainean) aduce un deserviciu intereselor justificate ale ţării sale, dar şi relaţiilor germano-ucrainene'', mai spune aceeaşi sursă.

De asemenea, într-o declaraţie oficială, biroul preşedintelui german a respins criticile ambasadorului ucrainean şi a calificat drept regretabilă decizia acestuia de a nu participa la evenimentul comemorativ. Această decizie este contrară convingerii preşedintelui Steinmeier conform căreia ''memoria acestui război trebuie să aibă un efect unificator, dincolo de toate diferenţele şi conflictele'', mai remarcă preşedinţia germană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.