Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul UE la Chișinău: UE face totul pentru a preveni atragerea Moldovei în război

ZdG
Janis Mazeiks

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a spus că "Uniunea Europeană face tot posibilul pentru a împiedica atragerea Moldovei în război".

"Nu vedem acum ameninţarea unei escaladări a războiului către Moldova. Urmărim cu atenţie războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi facem tot posibilul pentru a preveni răspândirea războiului în Moldova.

În acest scop se depun eforturi pentru consolidarea stabilităţii Republicii Moldova, dezvoltarea democraţiei, rezolvarea problemelor economice şi sociale, inclusiv a celor legate de consecinţele războiului şi afluxul de refugiaţi", a spus Mazeiks.

Răspunzând unei întrebări despre perspectivele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în contextul examinării cererii Moldovei privind aderarea la UE, ambasadorul a spus că "este greu de prezis cum va evolua situaţia" şi "cum războiul va influenţa decizia".

"Aceasta este o întrebare pentru politicienii UE. Cum să răspundem declaraţiilor Ucrainei, Georgiei şi Moldovei - aceasta va fi decizia statelor UE, care intenţionează să examineze cererile în luna mai. Până acum, este clar că primele proceduri după depunerea cererilor au fost finalizate extrem de rapid", a spus Mazeiks.

Răspunzând la o întrebare referitoare la faptul că aproape jumătate dintre cetăţenii moldoveni au deja cetăţenia uneia dintre ţările UE, diplomatul a subliniat că "aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile pe care le au cetăţenii UE".

"În acest caz, nu este vorba despre aceşti cetăţeni, ci despre conformitatea ţărilor cu criteriile şi valorile Uniunii Europene. Acesta este obiectivul chestionarului completat de autorităţile moldoveneşti - de a evalua gradul de pregătire pentru integrarea în UE. Iar decizia rămâne la latitudinea ţărilor UE", a subliniat Mazeiks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.