Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul UK, reacție după dezvăluirile ministrului Mediului: 'Încurajez autoritățile române să ia măsuri'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Andrew Noble

Ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, a declarat că este îngrijorat de faptul că relațiile comerciale dintre UK și România au devenit ținta unor posibile abuzuri de natură infracțională, în contextul informațiilor privind exporturi de deșeuri din Marea Britanie în România.

Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat că este îngrijorat de faptul că legăturile comerciale legale dintre Marea Britanie și România au devenit ținta unor posibile abuzuri de natură infracțională, după ce au apărut informații cu privire la exporturi ilegale de deșeuri din Marea Britanie în România.

„Dacă există dovezi care să ateste un comportament infracțional, încurajez autoritățile române să ia toate măsurile legale necesare împotriva celor responsabili. Astfel de subiecte sunt tratate cu maximă seriozitate în Marea Britanie", a spus ambasadorul.

Potrivit Agenției britanice de Mediu, „exportul ilegal de deșeuri este o infracțiune, iar Marea Britanie nu va ezita să ia măsuri împotriva celor care se fac responsabili de astfel de fapte. Cei vinovați pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani și/sau amenzi în cuantum nelimitat”, se arată într-un comunicat al Ambasadei.

VIDEO Klaus Iohannis a plantat un stejar cu Ludovic Orban: În sudul țării se pot forma zone deșertice

La începutul acestui an, Agenția pentru Mediu din Marea britanie a înființat un grup de lucru care acționează împotriva crimei organizate în domeniul deșeurilor, iar obiectivul acesteia este să împiedice transporturile ilegale prin interceptarea la sursă, pentru a preveni exporturile. Potrivit comunicatului, în 2018/19, a inspectat 926 de containere în porturi și a returnat 236 dintre acestea la sursă, pentru că deșeurile nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi exportate. În urma acestor intervenții, în 2018/19, a prevenit exportul ilegal a 12.690 de tone de deșeuri.

„În anii financiari 2014/2015 și 2018/19, Agenția pentru Mediu din Marea Britanie a trimis în judecată, cu succes, șapte companii și 15 persoane pentru infracțiuni legate de exportul ilegal de deșeuri. În plus, în iunie 2019, un alt caz important a fost judecat. Cei care sunt suspecți de export ilegal de deșeuri pot fi trimiși în judecată și pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani și/sau amenzi, urmând ca pagubele pe care le-au produs să poată fi acoperite prin sechestrarea sumelor de bani și a bunurilor obținute în urma activității infracționale”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că deșeuri cum sunt cele din Marea Britanie sunt arse ilegal în județul Ilfov sau ajung la gropile de gunoi de aici.

"Sub apanajul importurilor de articole de uz casnic, ajung în România mari cantități de deșeuri. În ultimele săptămâni 25 de containere au fost identificate cu deșeuri în Portul Constanța și fiecare container are în jur de 20 de tone. Numai ieri, colegii de la Paza de Coastă, comisarii Gărzii de Mediu au trimis înapoi în Marea Britanie șapte containere. Toate acestea se întâmplă pentru că în Marea Britanie eliminarea unei tone de deșeuri ajunge să coste 400 de lire, iar în România 30-40 de euro. Aceste deșeuri ajung din Portul Constanța în județul Ilfov, la Afumați și în alte locații, și mare parte din aceste deșeuri sunt supuse arderilor necontrolate, ilegale", a declarat Costel Alexe, în emisiunea "La fix", de la libertatea.ro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.