Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AmCham România critică proiectul de lege care subordonează camerele bilatarale Camerei Naţionale

AmCham investitori

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) critică proiectul de lege care impune camerelor de comerţ bilaterale înscrierea într-un Registru Naţional administrat de Camera Naţională şi depunerea unui raport de activitate anual care să probeze îndeplinirea scopului şi obiectivelor.

AmCham consideră că aceste prevederi denaturează şi îngrădesc mediul asociativ din România, afectând dreptul la libera asociere garantat de Constituţia României, precum şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

”AmCham Romania consideră că acest demers profund nedemocratic şi inechitabil prin care o entitate privată primeşte o poziţie privilegiată şi puteri discreţionare faţă de alte entităţi private, este un precedent periculos şi afectează negativ chiar şi scopul declarat, acela de sprijinire a mediului de afaceri şi de atragere de investiţii”, se arată într=un comunicat al camerei de comerţ.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat şi este în analiza Comisiilor din Camera Deputaţilor. AmCham România, alături de alte 10 asociaţii ale mediului de afaceri, a solicitat eliminarea oricăror prevederi care periclitează funcţionarea unui mediu asociativ liber prin acordarea unor atribuţii depăşesc sfera de activitate a Camerei Naţionale.

Conform legislaţiei în vigoare, structurile asociative funcţioneză pe baza unui statut aprobat de instanţe judecătoreşti, care stabileşte mecanisme clare de raportare.

”Totodată, sunt supuse controlului autorităţilor statului în multiple domenii, astfel că prevederile în discuţie nu răspund unei nevoi, ci dimpotrivă, rezultă într-o suprareglementare inoportună, fără utilitate reală, într-o birocraţie excesivă şi într-o subordonare nesănătoasă”.

Potrivit AmCham, la nivel European nu există niciun alt stat în care Camera de Comerţ Naţională să aibă un rol de supraveghere şi control asupra celorlalte structuri asociative ale mediului de afaceri. În alte state, camerele de comerţ bilaterale ale României nu sunt subordonate în niciun fel camerelor naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.