Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AMENDĂ pentru Raiffeisen: Ce le făceau ofițerii de credite clienților, fără ca aceștia să știe

Raiffeisen

ANSPDCP a amendat Raiffeisen Bank cu 150.000 euro pentru că doi angajaţi ai băncii au utilizat date transmise de către personalul Vreau Credit prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp la simulări de prescoring, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Conform Autoritatății Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, încălcarea securităţii a constat în faptul că doi angajaţi ai Raiffeisen Bank S.A., utilizând datele din documentele de identitate ale unor persoane fizice, transmise de către angajaţi ai societăţii Vreau Credit S.R.L. prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp, au efectuat interogări ale sistemului Biroului de Credit pentru a obţine datele necesare în vederea determinării eligibilităţii la creditare a respectivelor persoane fizice, prin simulări de prescoring. În acest sens, au fost efectuate 1194 simulări, cu privire la 1177 persoane fizice.

Citește și: Îndemn pentru toți PSD-iștii! Rivalul lui Liviu Dragnea, semnal de mobilizare

"Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat în data de 01 octombrie 2019 două investigaţii la operatorii Raiffeisen Bank S.A. şi Vreau Credit S.R.L. constatând următoarele: Raiffeisen Bank S.A. a încălcat prevederile art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) şi alin. (2) din RGPD, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 150.000 euro; Vreau Credit S.R.L. a încălcat prevederile art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) şi alin. (2) din RGPD, precum şi ale art. 33 alin. (1) din RGPD, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 20.000 euro", arată comunicatul.

În ceea ce priveşte Raiffeisen Bank SA, ANSPCDCP a demarat o investigaţie, ca urmare a transmiterii de către bancă a unei notificări privind încălcarea securităţii datelor cu caracter personal prin completarea formularului privind încălcarea securităţii conform Regulamentului (UE) 2016/679.

Citește și: Atenție! Legea construcțiilor ar putea fi modificată

Totodată, pentru 124 de persoane fizice s-a efectuat şi consultarea bazei de date a ANAF.

Instituţia menţionează că simulările de prescoring menţionate anterior au fost efectuate prin intermediul aplicaţiei informatice utilizate de Raiffeisen Bank S.A. în activitatea de creditare, iar decizia negativă de creditare a fost comunicată de către angajaţii Raiffeisen Bank S.A. către angajaţii Vreau Credit S.R.L., cu încălcarea procedurilor interne.

Citește și: Detalii noi pentru jucătorii din industria tutunului! Totul se aplică de la 31 octombrie

ANSPDCP precizează că sancţiunea a fost aplicată operatorului ca urmare a faptului că acesta nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că orice persoană fizică care acţionează sub autoritatea acestuia şi care are acces la date cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea sa, cu excepţia cazului în care această obligaţie îi revine în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern.

“De asemenea, operatorul nu a implementat măsuri tehnice şi organizatorice adecvate în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător și nu a evaluat riscurile pe care le prezintă prelucrarea. Această situație a condus la accesul neautorizat la datele cu caracter personal prelucrate prin aplicația informatică utilizată de Raiffeisen Bank S.A. în activitatea de creditare și la divulgarea neautorizată a datelor cu caracter personal de către angajați ai băncii”, se mai notează în comunicat.

Citește și: Viorica Dăncilă, la un pas să piardă Puterea! Planul aflat la timp de premier (surse)

În ceea ce privește operatorul Vreau Credit S.R.L., acesta a fost sancționat, de asemenea, pentru încălcarea securității datelor, dar și pentru faptul că până la finalizarea investigației nu a notificat autorității de supraveghere încălcarea securității datelor cu caracter personal, fără întârzieri nejustificate, deși constatase producerea acestui incident de securitate încă din luna decembrie 2018, ceea ce a condus la încălcarea confidențialității datelor cu caracter personal ale clienților proprii (persoanele vizate) și la prelucrarea neautorizată/ilegală a datelor cu caracter personal ale acestora, precizează sursa citată.

Citește și: Noi comentarii făcute de Mihai Fifor! ‘Cred că domnul Dan Nica va trece de momentul acesta şi va fi comisar european’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.