Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AMENDĂ URIAȘĂ de la CNA pentru Realitatea TV. Care este motivul

amenda

CNA a amendat, joi, Realitatea TV cu 50.000 de lei pentru că moderatorul "Jocuri de putere", Rareş Bogdan, a încălcat dreptul la imagine al semnatarilor unei scrisori de protest referitoare la numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, acesta numindu-i "slugoi" sau "râme", informează Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat joi, 7 iulie, subiectul ediţiilor "Jocuri de putere" din 17 martie şi 23 februarie, după ce a mai discutat subiectul în două şedinţe anterioare, însă nu a putut lua nicio decizie.

Potrivit monitorizării, în emisiunea "Jocuri de putere" din 17 martie, subiectul a fost o scrisoare de protest semnată de 25 de persoane împotriva numirii Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.

Gorghiu face DEZVĂLUIRI de la Cotroceni: îl face PRAF pe Tăriceanu

Scrisoarea se referă la numirea Oanei Stănciulescu la şefia TVR considerată nepotrivită de semnatarii scrisorii pentru că reabilitează personalităţi ale culturii române care au fost suporteri ai mişcării legionare. Poetul Radu Gyr (autorul imnului legionar) şi scriitorul Vintilă Horia, unii cunoscuţi ca pro-hitlerişti, sunt reabilitaţi de Oana Stănciulescu.

Rareş Bogdan a spus în emisiune că autorii scrisorii au atacat o femeie singură, fără loc de muncă.

Persoanele respective au fost numite de moderator, au fost arătate fotografii cu acestea, Rareş Bogdan referindu-se la semnatarii scrisorii cu termenii menţionaţi de petent "slugoi", "râme".

Titlurile afişate pe ecran au fost: "Se întâmplă în secolul 21: stigmatizată în ţara ei"; "Revoluţia culturală, varianta 2016", "Vina Oanei Stănciulescu: a gândit liber"; "Ce urmează cu Oana? O ardeţi pe rug?".

Rareş Bogdan s-a adresat semnatarilor, prin intermediul emisiunii, astfel: "Scrisoarea vă face oi negre, vă descalifică pe toţi, vă fac oameni care sunteţi fără ţară, fără Dumnezeu, care nu vă respectaţi istoria ţării voastre! Nişte nenorociţi! Vă bate Dumnezeu nenorociţilor, Vreţi să fie bătută cu pietre în piaţă? Nenorociţilor!".

Bugetari, SPORURI pentru 'condiţii vătămătoare'. Jumătate de salariu în plus în fiecare lună

"Eu vă întreb, pe Ion Creangă mai avem voie să-l citim sau l-aţi identificat şi printre caprele Irinucăi antisemitism. Pe Zamolxe mai avem dreptul să-l căutăm? Sau dumneavoastră, dragi intelectuali din lista celor 25, o listă mizerabilă, o listă care arată că în România se poate orice, că slugile se ascund după feţele unor intelectuali, repet, pot să înţeleg îngrijorarea oricui, şi au dreptul pentru ceea ce au suferit să fie îngrijoraţi, dar nu am să înţeleg niciodată când oameni din acest neam se pun în genunchi, pe burtă, ca nişte râme absolute, refuzând să vorbească. Ce-o să faceţi cu Pleşu? O să-l trimiteţi în exil?", a spus în ediţia respectivă moderatorul.

Invitat în emisiune, Octavian Hoandră a afirmat că "duritatea textului scrisorii poate fi comparată cu cea a lui Hitler faţă de poporul evreu". Moderatorul Rareş Bogdan a afirmat că pe vremea comunismului erau interzişi anumiţi autori, iar Oana Stănciulescu nu a făcut decât să îndemne la citirea unor cărţi.

Pe parcursul emisiunii niciun semnatar al scrisorii de protest nu a fost contactat pentru exprimarea unei opinii.

"Deşi în scrisoare se menţiona că Oana Stănciulescu a afirmat despre Radu Gyr şi Vintilă Horia că sunt reperele ei morale, Rareş Bogdan a prezentat cu rea credinţă o versiune inventată a textului, conform căreia Oana Stănciulescu ar fi afirmat că Radu Gyr şi Vintilă Horia sunt repere ale românilor", se spune în reclamaţie, fapt confirmat de monitorizare.

În şedinţa de joi, 7 iulie, amenda propusă de Monica Gubernat, 50.000 de lei, a fost votată în unanimitate (Florin Gabrea, Lorand Turos, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Călin Cristea).

Iniţial, au fost supuse la vot alte propuneri – 20.000 de lei (care a fost eliminată în primul tur de vot), 60.000 de lei (propusă de Călin Cristea) şi 40.000 de lei (Radu Herjeu), însă în două tururi de vot, niciuna nu a întrunit numărul minim de şase voturi, astfel încât au fost retrase, iar Gubernat a făcut o propunere "intermediară" pentru turul III.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.