Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amendament UDMR în Parlament: Certificat verde și pe baza testului de anticorpi/ Nelu Tătaru se opune

Inquam Photos / George Calin
certificat covid

Un amendament la proiectul de lege privind introducerea certificatului de vaccinare la locul de muncă prevede că documentul ar putea fi obținut și în baza testului de anticorpi, nu doar prin vaccinare, testare sau dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Amendamentul a fost formulat de UDMR.

„Având în vedere faptul că există situații în care anumite persoane au dezvoltat anticorpi prin trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 fără a avea rezultatul pozitiv al unui test certificat, se introduc, în vederea utilizării exclusiv pe teritoriul național, certificatele de anticorpi, eliberate pe baza rezultatului unui test certificat care atestă prezența anticorpilor”, se arată în motivarea amendamentului.

În schimb, deputatul PNL Nelu Tătaru, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, afirmă că nu există un consens cu privire la acest amendament, o asemenea soluție nefiind susținută științific. Un consens s-ar putea atinge, în schimb, pe tema testării gratuite pentru angajați pentru 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Amendamente la Pl-x 545/2021:

1. În tot cuprinsul proiectului de lege, sintagma “certificat digital al UE privind COVID-19” se înlocuiește cu sintagma “certificat digital privind COVID-19”.

2. La articolul 1 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:

“d) rezultatul unui test certificat care atestă prezența anticorpilor ca urmare a trecerii prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în unitățile care raportează în platforma informatică "Corona-forms".”

3. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 11, cu următorul cuprins:

” Art. 11 (1) Pentru utilizarea exclusivă pe teritoriul național pot fi eliberate și verificate, prin intermediul SII-CDC, în condițiile OUG nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu mdoificările și completările ulterioare, certificate digitale privind COVID-19, după cum urmează:

a) certificate de testare, având valabilitate 48 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic;

b) certificate de vindecare, având valabilitate 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms";

c) certificatele de vaccinare, având valabilitate până la data de 30 iunie 2022;

d) certificate de anticorpi, eliberate pe baza rezultatului unui test certificat care atestă prezența anticorpilor ca urmare a trecerii prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în unitățile care raportează în platforma informatică "Corona-forms".

(2) La eliberarea certificatului digital, solicitantul selectează tipul de certificat, respectiv certificat digital al UE privind COVID-19 sau certificat digital privind COVID-19.

(3) Verificarea certificatelor digitale privind COVID-19 se face prin intermediul aplicației mobile "Check DCC", utilizând modulul intern al aplicației.

(4) Tipurile de teste și nivelul minim de anticorpi pe baza cărora se eliberează certificate de anticorpi, precum și perioada de valabilitate a acestora se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”

Lista integrală a amendamentelor, AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.