Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amendamentele UDMR la buget vor viza realocarea sumelor pentru primării și obiective de investiţii

sigla UDMR
UDMR

Amendamentele pe care UDMR intenţionează să le depună la proiectul de buget vizează în esenţă realocarea sumelor pentru primării şi o serie de obiective de investiţii, a declarat luni senatorul Tanczos Barna, membru al Comisiei pentru buget, finanţe. 

"Credem că trebuie să modificăm - şi probabil este cel mai important lucru pe care îl propunem - concepţia privind redistribuirea sau realocarea sumelor încasate din impozitul pe venit şi din TVA. Nu suntem în niciun caz de acord cu reducerea sumelor încasate de primării şi de consilii judeţene. Autonomia locală este un principiu care a început într-adevăr să aibă un suport real prin sistemul de realocare a sumelor încasate din impozite şi taxe, care a fost în vigoare până acum. Suntem conştienţi de faptul că în anumite situaţii aceste realocări generează şi excedente la nivelul unor autorităţi publice locale, dar nu este o soluţie să centralizăm sumele care provin din taxe şi impozite", a precizat senatorul, pentru AGERPRES

El a menţionat că parlamentarii UDMR au, de asemenea, o serie de propuneri punctuale privind finanţarea unor obiective importante din domeniul sănătăţii, în special spitale, şi al infrastructurii - drumuri naţionale care au nevoie de reabilitare. 

În vederea aplicării principiului conform căruia banii proveniţi din impozitul pe venit să rămână pe plan local, UDMR va propune mai multe amendamente la articolul 6 al proiectului, punctele 1-15, unde este detaliat modul de realocare a acestor sume. 

"E vorba de principiul în sine. Odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, sumele încasate direct de către primării, indiferent de coloratura politică, (....) au scăzut cu 37,5%. Această reducere ar duce în criză primăriile. Guvernul a venit cu o formulă complexă şi foarte complicată de realocare, într-adevăr, cu câteva măsuri asiguratorii prin care propune ca bugetele să nu scadă în 2018 faţă de 2017. Noi, în schimb, propunem să se renunţe la această formulă complexă şi complicată, să revenim la redistribuirea standard. Propunem ca toţi banii care provin din impozitul pe venit să rămână pe plan local, pentru că principiul autonomiei locale trebuie să aibă în spate şi o finanţare", a explicat Tanczos Barna. 

Potrivit senatorului UDMR, în măsura în care banii obţinuţi din impozitul pe venit vor rămâne la autorităţile locale, acestea vor fi interesate să promoveze o politică de atragere a investitorilor şi întreprinzătorilor. 

"Am văzut că Guvernul a făcut mai multe propuneri prin care să asigure, pe de o parte, un buget minim pentru fiecare primărie pentru funcţionare (...) şi acest lucru este un element bun, dar toate acestea pot depinde de virările de bani de la bugetul general, de la Ministerul de Finanţe, nu este o realocare automată a tuturor sumelor încasate din impozitul pe venit, este o formulă complicată. Eu cred că ar trebui să revenim la principiul de bază şi, normal, pentru a nu permite scăderea sumelor faţă de 2017, să mergem pe principiul 100% să rămână banii pe plan local", a declarat el. 

Senatorul a precizat că amendamentele vor fi centralizate în urma unei întâlniri cu cei doi lideri de grup şi cei doi membri ai UDMR în comisiile de buget-finanţe. El a estimat că numărul amendamentelor depuse este de ordinul sutelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.