Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ameninţările militare la adresa Ucrainei în mările Neagră şi Azov, în continuă creştere din cauza Rusiei (ministru)

Rusia continuă să obstrucţioneze libertatea de navigaţie şi dezvoltarea industriei navale a Ucrainei şi nu se limitează doar la o 'agresiune directă', a declarat joi ministrul ucrainean al apărării Andrii Zahorodniuk, citat de agenţiile de presă Unian şi Interfax-Ukraina și citate de agerpres.

'Ameninţările militare navale la adresa Ucrainei în mările Neagră şi Azov sunt în continuă creştere. Fără îndoială, Rusia este de vină şi ea nu se limitează doar la o agresiune directă: toată lumea ştie că Moscova obstrucţionează libertatea de navigaţie şi dezvoltarea industriei navale a Ucrainei', a insistat ministrul ucrainean într-un discurs rostit în cadrul celei de-a treia Conferinţe pentru securitatea maritimă, ale cărei lucrări se desfăşoară joi la Odesa.

În acest context, 'este simbolic faptul că ieri (miercuri) - pentru prima dată în istoria Ucrainei - în componenţa forţelor sale maritime au intrat două nave de patrulare de tipul Island, care ne-au fost oferite de SUA', a indicat Andrii Zahorodniuk, care a postat pe pagina sa de Facebook un rezumat al discursului rostit.

Potrivit lui, 'fără o marină puternică aceste probleme nu pot fi rezolvate', conform Unian.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării citează într-un comunicat declaraţia lui Zahorodniuk despre acţiunile provocatoare constante ale Rusiei în mările Neagră şi Azov.

'Rusia blochează sectoare importante în cele două mări sub pretextul unor exerciţii navale, pe care în realitate nu le desfăşoară, cu scopul de a împiedica navigaţia şi transportul comercial', susţine ministrul ucrainean, care a calificat conferinţa de la Odesa încă o confirmare a planurilor Ucrainei de a-şi restabili forţele navale, care odată cu anexarea Crimeii şi-au pierdut o parte importantă din capacitate.

Ministrul ucrainean al apărării a evocat în acest context capturarea anul trecut de către Rusia a trei nave militare ucrainene în urma unui incident naval în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul pentru a opri trecerea acestora prin strâmtoarea Kerci, sechestrându-le cu tot cu echipaje.

'Lucrăm în continuare pentru a le aduce înapoi. Am reuşit să obţinem eliberarea celor 24 de marinari ucraineni (la schimb), dar strâmtoarea Kerci rămâne blocată. Astfel, Marea Azov a devenit o zonă de pericol maxim', a atras atenţia Zahorodniuk, adăugând că Ucraina întreprinde demersuri pentru a rezolva această problemă, dar nu va putea reuşi în efortul său fără sprijin internaţional.

'Aceasta este o problemă nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume civilizată', consideră ministrul ucrainean al apărării, citat de portalul Cenzor.net.

'Regiunea Mării Negre trebuie să devină o regiune a supremaţiei statului de drept, a valorilor umane, a respectului pentru suveranitatea Ucrainei', a mai pledat ministrul apărării, adăugând că anul viitor forţele navale ucrainene se vor completa cu alte trei nave militare de patrulare.

'Desigur, nu ne vom opri doar la aceasta, vom construi facilităţi pentru infrastructura de coastă, vom cumpăra noi nave, le vom repara pe cele vechi şi le vom pune în funcţiune', a asigurat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.