Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenințată cu dispariția în Europa, anghila este traficată pe bani grei, inclusiv prin România, spre piața neagră din Asia

ro.ran-raviv.org
anghila

O reţea de traficanţi de puiet de anghilă între Franţa şi Asia, unde acesta este vândut la mare preţ, a fost destructurată după ce exportase peste 46 de tone, în valoare de 18,5 milioane de euro, din această specie ameninţată, transmite AFP.

Ancheta, desfăşurată timp de patru ani de serviciul vamal din Bordeaux (sud-vest) şi Oficiul central de luptă contra atingerilor aduse mediului şi sănătăţii publice, a dus la inculparea a zece persoane în Franţa şi Spania, arată jandarmeria franceză într-un comunicat.

Anchetatorii au mers pe firul a două capturi realizate în 2017 de vameşii din Arcachon (sud-vest) şi Roissy (regiunea pariziană), de 792 kg şi 200 kg de puiet de anghilă de contrabandă. Din anii 2000, specia este considerată ameninţată cu dispariţia în Europa, unde populaţia sa a scăzut cu 75% în 30 de ani.

Marfa era destinată exportului ilegal în China şi Thailanda, unde puietul de anghilă se vinde cu 3.000-4.000 de euro/kg pe piaţa neagră, de până la zece ori mai scump decât în Europa.

Grupul de anchetă a descoperit că puietul de anghilă recoltat în Franţa este transportat în Spania, apoi 'trimis spre ţările Asiei cu mare cerere de acest produs, via, mai ales, platforme logistice instalate în state din est (România, Bulgaria, Polonia)', precizează jandarmeria.

'Cooperarea de poliţie în plan european, prin intermediul Europol, (a fost) determinantă pentru destructurarea acestui trafic de amploare internaţională', subliniază comunicatul.

Anchetatorii estimează că, în total, 46 tone de puiet de anghilă au fost exportate ilegal, 'prin utilizarea de documente false în care erau trecute alte specii'.

Acest trafic foarte profitabil, supranumit 'aurul alb', a permis reţelei să spele 18,5 milioane de euro, a descoperit ancheta, care a demonstrat 'utilizarea de firme fantomă create în Europa şi în paradisuri fiscale (Irlanda, Panama), complicitatea unor firme implantate în China şi în Thailanda şi recurgerea la comisioane prin contracte de operaţiuni între Africa şi Asia'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.