Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenzi sau închisoare pentru o sută de manifestanţi în Belarus

http://www.rferl.org/
politie belarus

Mai mult de 100 de persoane au fost judecate luni la Minsk şi condamnate la câteva zile de detenţie sau la amenzi grele, după ce au fost arestate sâmbătă în timpul manifestaţiilor de o rară amploare împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează AFP. Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Viasna, 111 persoane au compărut în faţa unui tribunal din Minsk, iar procese împotriva altor 20 de persoane au început în diferite oraşe ale Republicii Belarus.

Majoritatea acuzaţilor au primit între 4 şi 15 zile de detenţie, cu excepţia unui manifestant care a fost condamnat la 25 de zile de arest, a precizat Viasna, ai cărei membri nu au fost autorizaţi să asiste la procese. Unul dintre liderii unui partid de opoziţie neautorizat, Vitali Rimaşevski, a fost condamnat la o amendă de aproape o mie de euro, sumă importantă în această fostă republică sovietică.

Judecat direct de pe patul său de spital, militantul şi politologul Ales Lagvineţ, rănit în timpul manifestaţiei, a fost condamnat la 10 zile de arest, potrivit Viasna. Aleksandr Lukaşenko, ce conduce statul Belarus de 23 de ani, se confruntă de mai multe săptămâni cu o mişcare de protest fără precedent în ultimii ani, după ce a introdus o nouă taxă care îi vizează pe cei fără loc de muncă. Sâmbătă, forţele de ordine au reţinut mai multe sute de manifestanţi la Minsk, lovindu-i pe unii, în timp ce în jur de o mie de persoane s-au reunit în centrul capitalei belaruse într-o primă zi de mobilizare a opoziţiei. Reprimarea acestor manifestaţii paşnice pune capăt detensionării observate de un an şi jumătate pe fondul apropierii de Occident, conform Agerpres.

UE a somat sâmbătă Minskul "să-i elibereze imediat" pe manifestanţii arestaţi, estimând că această "reprimare" este "în contradicţie cu politica de democratizare a Belarus şi cu angajamentele sale internaţionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.