Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenzi şi confiscări de material lemnos în valoare de peste un milion de euro în judeţul Suceava, în acest an

lemne autostradă

Structurile MAI, Direcţia Silvică şi Garda Forestieră din judeţul Suceava, în cadrul acţiunilor de combatere a infracţiunilor silvice, au aplicat în acest an amenzi şi au confiscat material lemnos în valoare de peste un milion de euro, se arată în rapoartele prezentate în şedinţa de vineri convocată la Prefectura Suceava, după agresarea activistului de mediu Daniel Bodnar.

Potrivit Prefecturii Suceava, IPJ a aplicat, pe linia constatării contravenţiilor la regimul silvic, 653 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.195.000 de lei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

Totodată, s-a înregistrat un număr total de 198 de dosare penale privind infracţiuni la regimul silvic, fiind soluţionate 131, dintre care 22 înregistrate iniţial cu autori necunoscuţi, dar şi 57 de petiţii privind problematica silvică, 55 fiind soluţionate.

În ceea ce priveşte materialul lemnos, în nouă luni din anul 2020, s-a confiscat cantitatea totală de 7.150 mc masă lemnoasă, în valoare de 2.946,67 mii lei, faţă de doar 3.700 mc, în valoare de 1271,78 mii lei, în aceeaşi perioadă a anului 2019, reprezentând un volum aproape dublu de masă lemnoasă confiscată de poliţişti în acest an.

''Din analiza indicatorilor obţinuţi în perioada ianuarie - noiembrie 2020 la nivelul IPJ Suceava, se constată că, per ansamblu, infracţionalitatea silvică sesizată se menţine în aceiaşi parametri cu constatările din anii precedenţi, crescând în schimb în mod evident şi substanţial volumul materialului lemnos confiscat, comparativ cu perioade similare din anii trecuţi, ca urmare a intensificării acţiunilor de verificare şi control'', se arată în raportul IPJ.

Totodată, echipajele de jandarmi din cadrul IJJ Suceava au acţionat pe raza ocoalelor silvice din Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Moldoviţa, Vama, Pojorâta, Breaza, Solca, Marginea Falcău, Brodina, Râşca, Mălini, Adâncata, Putnaşi Pătrăuţi, pe drumurile forestiere Timotă, Timotei Secrieş, Rosoaşa, Argel, Loben, Lungueţ, Râşca, Ascuncel, Tinosu, Scoruşnei, Ascunsul, Hrabuşna, Râşca Mare, Râşcuţa, Ciumârna, Sadău Lungu, Sadău 1, Sadău 2, Ulma, Popoşelu, Gigolea-Nisipitu, Buraciuc, Tonchi, Hânţeşti, Mitocaşi, Bălăceana, Glodu, Ştefu, Strigoiu, Putna, Şoarecu, Bercheza, Poiana Mărului, aplicând sancţiuni contravenţionale în valoare de 72.000 lei.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘Există posibilitatea unui Guvern minoritar sau să propunem un premier PSD cu un Guvern de uniune națională’

Direcţia Silvică Suceava, în anul 2020, a efectuat 3.714 acţiuni privind controlul circulaţiei materialelor lemnoase şi tăieri ilegale de arbori, precum şi controlul instalaţiilor de debitat, fiind încheiate 420 contravenţii silvice, cu o valoare a amenzilor de 873.000 de lei.

Cu această ocazie a fost confiscată cantitatea de 2.695 mc material lemnos, fiind constatate 52 infracţiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori.

Garda Forestieră Suceava a identificat un volum de 1.278 mc tăiat ilegal în valoare de 697.848 de lei şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 436.000 lei.

Au fost controlate 384 de instalaţii de debitat, fiind confiscaţi peste 6.400 mc material lemnos în valoare de 1.168.000 de lei.

La şedinţa operativă de la Prefectură a participat şi Daniel Bodnar care a solicitat autorităţilor identificarea unor soluţii de natură a proteja integritatea fizică a activiştilor de mediu, precum şi o formulă de colaborare cu instituţiile publice pe subiecte de mediu.

Potrivit Prefecturii Suceava, concluzia comună a fost că ''aceste chestiuni sunt ameninţări pe termen mediu şi lung ale sectorului forestier şi domeniilor conexe, a calităţii mediului prin distrugerea ecosistemelor, a nivelului de trai a locuitorilor judeţului, influenţând în mod negativ, atât din punct de vedere economic, cât şi social, comunităţile locale''.

Pentru perioada următoare, prefectul Alexandru Moldovan a dispus intensificarea activităţilor de prevenire şi combatere a delictelor silvice, ''problematica fiind prioritară având în vedere specificul judeţului, dar şi cazuistica înregistrată''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.