Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - AMERICA ALEGE. S-au închis toate urnele! Donald Trump: Rezultatele alegerilor au fost 'fenomenale'

Brendan Smialowski/Agence France-Presse — Getty Images
trump biden

Milioane de americani îşi exercită dreptul de vot în alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în SUA, în cursa pentru Casa Albă confruntându-se preşedintele republican Donald Trump şi contracandidatul său democrat Joe Biden. Cu peste 100 de milioane de voturi exprimate înainte de deschiderea urnelor si 93 de mii de cazuri de Covid raportate azi, SUA se îndreaptă spre ceea ce analiştii prognozează ca fiind ce mai mare participare la vot din ultimul secol.

LIVE UPDATE:

14.40:

Preşedintele Donald Trump şi Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, sunt în continuare blocaţi într-o cursă strânsă a scrutinului prezidenţial din SUA, în contextul în care nu au fost anunţate rezultatele din state decisive pentru rezultat.

Conform proiecţiilor difuzate de Fox News, Joe Biden este creditat în prezent cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump cu 213. Potrivit proiecţiilor realizate de CNN, Joseph Biden este creditat cu 224 de voturi în Colegiul federal, iar Donald Trump cu 213.

Pentru a câştiga alegerile, un candidat trebuie să obţină cel puţin 270 de voturi ale electorilor federali.

Sunt aşteptate rezultatele în state decisive pentru rezultat - Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Nevada şi Carolina de Nord, notează The Wall Street Journal. Statul Wisconsin tinde să se îndrepte spre victoria candidatului Partidului Democrat.

11.23: Guvernatorul democrat al statului Pennsylvania, Tom Wolf, a calificat miercuri declaraţiile preşedintelui Donald Trump privind "o fraudă majoră" în numărarea voturilor ca fiind "un atac partizan" şi a declarat că statul său munceşte din greu pentru a număra peste un milion de buletine de vot prin corespondenţă.

9.50: Statele indecise din SUA:

1. Pennsylvania: Trump conduce cu 56,1% în timp ce Biden are 42,7%, după numărarea a 64% din voturi.

2. Michigan: Trump conduce cu 53,4%, în timp ce Biden are doar 45%, după numărarea a 71% din voturi.

3. Wisconsin: Trump conduce cu 51,3%, în timp ce Biden are 47,2%, după numărarea a 91% din voturi.

4. North Caroline: Trump conduce cu 50,1%, în timp ce Biden are 48,7%, după numărarea a 94% din voturi

5. Nevada: Biden conduce cu 50,3%, în timp ce Trump are doar 47,6%, după numărarea a 64% din voturi

Acestea sunt statele cheie pentru alegerile din SUA și, conform datelor preliminare, Trump se îndreaptă spre victorie.

- 9.27 - Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a făcut miercuri declaraţii de la Casa Albă, afirmând că rezultatele alegerilor au fost "fenomenale" şi că se pregăteşte pentru "o mare sărbătoare".

Preşedintele republican a afirmat totodată că "un grup foarte trist de oameni" caută să-i priveze de drepturile electorale pe milioanele sale de alegători şi a anunţat că se va adresa Curţii Supreme a SUA.

"Vreau să mulţumesc poporului american pentru sprijinul extraordinar", a afirmat Trump, care i-a mulţumit totodată soţiei sale, Melania, şi vicepreşedintelui Mike Pence.

Trump a susţinut că a câştigat în state "în care nu ne aşteptam să câştigăm", şi a dat drept exemplu Florida, Ohio, Texas şi Pennsylvania.

- 9.00 - Washington, 4 nov /Agerpres/ - Închiderea ultimelor circumscripţii în Insulele Aleutine din Alaska, miercuri, la ora 06:00 GMT, a pus capăt zilei electorale din SUA, într-un scrutin foarte strâns în care ar putea dura câteva zile până se vor cunoaşte rezultatele definitive.

- 8.20 - Reţeaua de social media Twitter şi-a avertizat miercuri utilizatorii cu privire la mesajul postat pe platformă de preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, în care liderul de la Casa Albă şi-a acuzat rivalii democraţi că încearcă să fure alegerile, al căror rezultat este în continuare neclar.

"Am plasat un avertisment în privinţa tweet-ului postat de pe contul @realDonaldTrump pentru că acesta conţine o afirmaţie potenţial înşelătoare legată de un scrutin", a anunţat Twitter miercuri.

- 8.00 - Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că "este pe cai mari" pentru a câştiga scrutinul prezidenţial şi a susţinut că oponenţii săi încearcă "să fure alegerile". Detalii!

- 7.50 - Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, s-a adresat națiunii, afirmând că „suntem pe cale de a câștiga aceste alegeri”. El a susţinut că a câştigat în statele Arizona, Georgia şi Minnesota, unde şi predicţiile îl dau învingător. A spus că trebuie să câştige în Wisconsin şi Michigan, dar şi în Pennsylvania. Detalii!

- 7.30 - Donald Trump câştigă Iowa şi Montana, Biden se impune în Minnesota.

- 7.00 - Potrivit Fox News, Donald Trump s-a impus în Texas, iar Joe Biden în Hawaii.

- 6.45 - Fox News anunţă că Donald Trump a câştigat în Ohio, un stat important, cu 18 electori.

- 6.40 - Votul s-a încheiat în 48 de state. Se mai votează doar în Alaska şi Hawaii.

- 6.33 - Fox News transmite că Arizona este primul stat pierdut de Trump, dintre cele câştigate în 2016.

- 6.30 - CNN şi Fox News transmis că Donald Trump a câştigat Florida cu un avans confortabil.

- 6.00 - Trump câştigă statele Missouri, Utah şi Idaho. Joe Biden câştigă California, Oregon şi Washington.

- 5.50 - Surprizele de la alegerile din SUA: un tânăr de doar 25 de ani au câștigat alegerile. Detalii!

- 5.35 - New York Time îl declară câştigător pe Donald Trump şi în Missouri.

- 5.25 - Sarah McBride devine primul senator transgender din țară, fiind aleasă în Delaware. Sarah McBride, secretar de presă național pentru Campania pentru Drepturile Omului, a devenit primul senator de stat deschis transgender din țară, relatează Usatoday.com. McBride a făcut istorie marți seară când a fost aleasă la senatul de stat al Delaware într-o cursă împotriva candidatului republican Steve Washington. Ea îl va înlocui pe senatorul Harris McDowell, un democrat care se retrage la sfârșitul mandatului său. „Am făcut-o”, a scris McBride pe Twitter marți seară, anunțând victoria și mulțumindu-i susținătorilor. "Sper că diseară îi va arăta unui copil LGBTQ că democrația noastră este suficient de mare și pentru ei." În calitate de senator de stat, ea va fi, de asemenea, cel mai înalt oficial al țării în mod deschis transgender - și primul oficial ales din istoria Delaware.

- 5.15 - Trump e pe val. Preşedintele în exerciţiu a câştigat Kansas şi Carolina de Nord şi trece pe primul loc în alte state-cheie. Detalii!

- 5.10 - O candidată pro-Trump, apropiată de mişcarea complotistă QAnon, a fost aleasă marţi în Camera Reprezentanţilor din SUA, unde va reprezenta statul Georgia, un bastion republican, relatează AFP, potrivit Agerpres. Marjorie Taylor Greene este aproape sigură că va câştiga acest loc în camera inferioară a Congresului SUA, după victoria sa în alegerile primare republicane din august. Ea îşi va începe mandatul pe 3 ianuarie. "Mare victorie în această seară!", a postat pe Twitter republicana în vârstă de 46 de ani. Preşedintele american Donald Trump a felicitat-o călduros pentru victoria sa în alegerile primare, într-o postare pe Twitter: "Marjorie este solidă în toate privinţele şi nu abandonează niciodată - o adevărată câştigătoare". În timpul campaniei sale pentru alegerile primare, Marjorie Taylor Greene s-a revendicat din mişcarea pro-Trump QAnon, care se răspândeşte din 2017 pe reţelele sociale..

- 5.05 - Trump, favorit la pariuri. Cota preşedintelui american Donald Trump pentru realegere a crescut brusc în seara alegerilor, pe măsură ce informaţiile din secţiile de votare sunt centralizate. Potrivit Betfair, Trump este creditat cu 67,5% şanse să câştige, faţă de 32,5% Joe Biden.

5.01 -Nigel Farage, fost militant pentru Brexit, spune că Donald Trump va fi reales. "Vom vedea tot felul de rezultate ciudate de la stat la stat în seara asta. Întrebarea este dacă va ajunge la 270 de voturi în colegiul electoral? Cred că o va face", a declarat Farage pentru Euronews în Washington D.C. El a spus că este îngrijorat de faptul că alegătorii de stânga vor crea neliniște, arătând spre ferestrele din Washington D.C. în cazul în care ar câștiga Trump. El a mai spus că Bruxelles-ul nu ar aprecia realegerea lui Trump, deoarece el crede în „state-națiune”.

- 4.50 - Violenţe la Washington. Polițiști s-au ciocnit cu protestatarii BLM și Antifa în scene urâte în afara Casei Albe. Unii protestatari au declarat că vor rămâne săptămâni întregi în faţa Casei Albe dacă președintele Trump va fi reales. Înainte de închiderea urnelor în D.C., un grup de protestatari s-a confruntat cu polițiștii lângă Black Lives Matter Plaza și a fost efectuată o arestare. În D.C., ofițerii au împânzit străzile din jurul Casei Albe și a fost ridicat un gard în jurul perimetrului 1600 Avenue Pennsylvania.

- 4.45 - Oficialii din echipa lui Donald Trump sunt îngrijorați de statele cruciale, cum ar fi Georgia, Michigan și Wisconsin - dar se simt mai bine în legătură cu Florida, a spus un consilier, citat de CNN. Detalii!

- 4.35 - Partidul Democrat își va păstra controlul în Camera Reprezentanților și își va mări majoritatea cu cel puțin cinci locuri, potrivit proiecției Fox News.

- 4.30 - Echipa de campanie a preşedintelui republican Donald Trump a revendicat marţi seară victoria în statul-cheie Florida, crucial pentru realegerea sa, în timp ce mass-media americană nu a anunţat învingătorul în acest stat, informează AFP. Detalii!

- 4.20 - "O performanță exemplară a sistemului electoral american: Florida, un stat cu peste 10 milioane de voturi (mai mult decât numărul de 9,85 milioane de voturi din toată România la prezidențialele din 2019) și-a centralizat voturile în aproximativ două ore!", scrie pe Facebook jurnalistul Cătălin Tolontan.

- 4.10 - S-au închis secţiile de votare în alte 14 state. Potrivit estimărilor The New York Times şi Associated Press, Trump a câştigat în plus faţă de ce se anunţase până acum statele Alabama (6 electori), Louisiana (8), Nebraska (5), Wyoming (3), Dakota de Sud (3), Dakota de Nord (3). Joe Biden a câştigat în New Mexico (5), New York (29). În Florida, Trump pare să fie deja câştigător, având 500.000 de voturi avans după numărarea a 93% din voturi. O luptă neaşteptat de strânsă se dă în Texas, unde Joe Biden avea un avans de 40.000 de voturi (0,6%) după numărarea a 65% din voturi, însă Trump a trecut rapid în faţă. Joe Biden conduce în Ohio, Pennsylvania şi Carolina de Nord, state importante pentru soarta alegerilor. Trump conduce în Michigan şi Maine, dar şi în Georgia.

- 4.01 - Manipulări în Online în ziua alegerilor. #StopTheSteal (n.r.: opriți furtul), un haștag asociat cu presupuse fraude electorale și un furt democratic al alegerilor, a fost distribuit de peste 50.000 de ori pe rețelele de socializare. Acesta a fost distribuit în mare măsură de influenți înclinați spre dreapta, inclusiv Donald Trump Jr. și Ann Coulter, amplificând incidentele izolate care au fost apoi scoase din context, potrivit cercetătorilor, relatează Washingtonpost.com. Un videoclip, în care un observator al sondajelor pro-Trump a fost împiedicat din greșeală să intre într-o locație de votare din Philadelphia, a acumulat peste 287 de milioane de aprecieri, retweets și vizualizări pe Twitter până după-amiaza, unde a fost încadrat în unele cazuri ca dovadă a eforturilor de a fura alegerile, potrivit cercetătorilor.

- 3.50 - Demonstrați în zona Casei Albe. Zeci de demonstranți s-au adunat în Lafayette, piața aflată vizavi de Casa Albă, marți seara, după ce primele rezultatele ale alegerilor au început să sosească din întreaga țară, relatează The Hill. Protestatarii au desfășurat un banner mare pe care scria „Îndepărtați-l de Trump”, lângă baricadele poliției amenajate pentru a ține mulțimea departe de Casa Albă. Anterior, în jurul Casei Albe din Washington au fost instalate alte bariere înalte de 2,5 metri, ca parte a măsurilor de precauție în caz de tulburări asociate alegerilor din țară. Multe magazine situate pe străzile centrale din Washington, New York și alte orașe se pregătesc pentru posibile proteste pe fondul alegerilor prezidențiale din SUA.

- 3.36 - Bătălia pentru Florida. Pe măsură ce urnele se închid în Florida, un sondaj prezentat de CNN arată o scădere semnificativă a sprijinului acordat democratului Joe Biden în rândul latinilor, comparativ cu 2016. Puțin mai mult de jumătate îl sprijină fostul vicepreședinte, potrivit sondajelor, comparativ cu 62% care au fost pentru Clinton în urmă cu patru ani. De asemenea, sprijinul președintelui Donald Trump în rândul grupului a crescut semnificativ. Trump are un mic avans între persoanele în vârstă în Florida, obținând puțin peste jumătate din voturi acolo, o scădere a performanței sale față de 2016, când a câștigat 57% din grupul din Florida.

- 3.24- Monentan nu au fost înregistrate proteste violente. Polițiștii și proprietarii de magazine au spus că se pregătesc pentru neliniștile din ziua alegerilor, în ciuda faptului că autoritățile spun că nu au primit amenințări credibile. În timpul sesiunii sale de presă zilnice, primarul orașului New York, Bill de Blasio, a declarat: „Nu avem amenințări specifice sau credibile”.De Blasio a spus că, deși nu au fost programate proteste majore pentru marți seara, el a avertizat că Departamentul de Poliție din New York va fi în deplină forță pentru a facilita protestele pașnice și pentru a contracara tipurile de jefuitori și agitatori violenți.

- 3.20 - Kellyanne Conway a anunțat pe ABC News că președintele Trump se va adresa americanilor din această seară din East Room de la Casa Albă.

- 3.15 - Luptă strânsă în Florida. Avansul lui Donald Trump se măreşte în Florida, stat-cheie, după numărarea a 87% din voturi. În Georgia, după numărarea 11% din voturi, Trump are un avans de 4%. În schimb, în Ohio Joe Biden are un avans major după numărarea a 36% din voturi.

- 3.15 - Rezultate parţiale. Miercuri, la ora 3.00, ora Bucureștiului s-au închis secţiile de votare în 21 de state și Washington, D.C, contând pentru 238 de voturi ale colegiului electoral. Potrivit New York Times şi Reuters, Donald Trump a câştigat până acum în statele Indiana, Kentucky, Virginia de Vest, Tennessee, Carolina de Sud, Alabama, Mississippi, şi Oklahoma. Joe Biden ar fi câştigat în Vermont, Illinois, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Connecticut, Massachusetts, Rhode Island.

- 3.09: Mesaj de mobilizare din partea lui Joe Biden. „Stați la rând prieteni!”, îi îndeamnă Joe Biden pe alegători, pe pagina sa de Twitter.

2.40: Profilul alegătorilor din Georgia. Un sondaj citat de CNN printre alegători arată că aproximativ 4 din 5 alegători albi fără studii universitare l-au ales pe Donald Trump. Puțin peste jumătate dintre alegătorii albi, cu studii superioare, l-au susținut și ei pe Trump, arată sondajele. Avantajul subțire marchează o mare diferență față de 2016, când Trump a câștigat absolvenții de facultate albi în Georgia cu 69%. Trump este în fruntea unui alt grup cheie din Georgia anul acesta, cu mai mult de jumătate dintre seniori care îl susțin pe președinte. Joe Biden conduce puternic în rândul alegătorilor cu vârsta sub 30 de ani din stat, aproximativ 3 din 5 dintre fiind convinși de acesta.

- 2.35 - The New York Times îi atribuie până acum lui Trump 13 electori, faţă de 3 lui Biden. Reuters şi BBC păstrează estimarea anterioară, 11 la 0 pentru Trump.

- 2.29: Guvernatorul din Pennsylvania solicită răbdare, pe măsură ce sondajele sunt apropiate. Cu o oră până la închiderea urnelor, guvernatorul din Pennsylvania, Tom Wolf, i-a avertizat pe alegători să „rămână calmi”, relatează CNN. El a lansat un mesaj video prin care solicita răbdare, deoarece fiecare vot este numărat. „În tot statul, cei de la secțiile de votare sunt gata să se asigure neobosit că votul tuturor contează. Numărul unui număr imens de buletine de vot va dura mai mult decât suntem obișnuiți. Poate că nu știm rezultatele astăzi, dar ne încurajăm pe toți să respirăm adânc și să avem răbdare. Ceea ce este cel mai important este că avem rezultate exacte, chiar dacă asta durează puțin mai mult”, a spus Wolf.

- 2.20 - După numărarea a 40% din voturile din Florida, Joe Biden are un avantaj de sub 10.000 de voturi. După 43% din voturi numărate, Trump a revenit pe primul loc.

- 2.17 - Twitter şi Facebook au suspendat marţi mai multe conturi de ştiri cu orientare de dreapta recent create şi care postau despre alegeri pentru încălcarea politicilor lor, relatează Reuters. Detalii!

- 2:15 - Rezultatele din Georgia ar putea prezice viitorul președinte. Georgia este un stat obligatoriu pentru președintele Donald Trump și ar putea oferi o previziune a modului în care se va desfășura noaptea alegerilor, relatează CNN. La fel ca Florida și Carolina de Nord, Georgia este un stat în care Joe Biden a investit foarte mult. Georgia a fost multă vreme o fortăreață republicană. Democrații nu au câștigat o cursă majoră la nivel de stat în ultimele două decenii. Anul acesta, în Georgia, miza este deosebit de ridicată: două locuri în Senat sunt luate în competiție. Joe Biden a ales Georgia pentru a transmite ceea ce campania sa a declarat ca argument de încheiere cu un discurs. Între timp, Trump a făcut campanie în Georgia duminică seara.

- 2.00 - Rezultatele parţiale arată că Trump s-a impus în Indiana şi Kentucky, iar Joe Biden în Vermont. Trump are un avantaj şi în Florida, după numărarea a 9% din voturi. Potrivit New York Times, Trump are 8 electori faţă de 3 ai lui Biden. Potrivit Reutes, Trump are 11 electori, iar Biden niciunul. Pentru victorie este nevoie de 270 de electori.

- 2.00 - Se închid urnele în mai multe state. Florida și Georgia sunt de așteptat să numere buletinele de vot mai repede decât alte state cheie și dacă Biden câștigă pe oricare dintre ele, va fi într-o poziție favorabilă.

- 1.55 - Exit-poll-urile arată interesele alegătorilor. Economia, inegalitatea rasială şi criza sanitară provocată de Covid-19 sunt cele mai importante chestiuni luate în calcul de alegătorii americani, relevă datele unui exit-poll prezentat de CNN. Grupurile-cheie de votanţi pentru Trump sunt albii fără studii superioare, femeile albe şi independenţii. Pentru Biden - vârstnicii, foşti susţinători ai lui Trump, albii cu studii superioare, votanţii de culoare şi latino, în special bărbaţi.

- 1:52: În câteva state cheie Joe Biden și Donald Trump și-au concentrat energia și fondurile înaintea votului de marți. Aceste state sunt râvnite de candidați și urmărite îndeaproape de sondatori, comentatori politici și mass-media, deoarece victoriile din aceste state vor decide aproape inevitabil rezultatul scrutinului, relatează Euronews într-o analiză. Detalii!

- 1.35 - Primele două state în care s-a încheiat votarea. Donald Trump începe cu dreptul alegerile prezidențiale. Postul CNN, apropiat de echipa Joe Biden, îl dă câștigător în două state. Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, s-a impus în stalele Indiana şi Kentucky, unde secţiile de votare s-au închis în urmă cu aproximativ jumătate de oră, arată datele unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, relatează CNN. Detalii!

- 1.30 - Trump trădat. Guvernatorul republican al statului Vermont, Phil Scott, a declarat că a votat marți pentru vicepreședintele Joe Biden, prima dată în viață când a votat pentru un democrat, transmite AP. Detalii!

- 1.26 - Mesaj din partea lui Donald Trump. Donald Trump le mulțumește alegătorilor: „Totul arată foarte bine în toată țara. Vă mulțumesc.”

- 1: 23 - Probleme la o secție de votare. Peste 13.000 de voturi într-un comitat din Carolina de Sud vor trebui să aștepte un timp pentru a fi numărate din cauza unei erori de tipărire, informează AP. Comisarul pentru alegerile din Dorchester, Todd Billman, a declaratcă buletinele de vot prin corespondență nu aveau barele corespunzătoare tipărite în partea de sus, astfel încât scanerul folosit la numărarea voturilor nu le va înregistra. El spune că eroarea nu afectează votul nimănui. Voturile vor trebui să fie numărate manual și nu vor fi numărate marți. Billman spune că rezultatele complete din Dorchester vor fi finalizate până la data limită de vineri pentru certificarea returnărilor.

- 1:10 - Participare uriașă la urne. Ambele părți înregistrează o participare uriașă în ziua alegerilor în statele cheie. Aceasta, desigur, reduce ambele șanse, relatează CNN. La această oră, echipa Biden lucrează urgent pentru a atrage mai multe persoane la urne în mai multe locuri. Echipa lui Biden nu are nevoie de Florida pentru a câștiga, dar ar asigura o seară mai ușoară și sigură, anunță postul de televiziune. Un consilier al lui Biden crede că zonele critice sunt Florida, Carolina de Nord și Georgia: ele prezintă cele mai mari provocări în această seară.

- 00:50 - Puţine incidente. Presa americană notează că teama autorităților cu privire la posibile incidente cu ocazia desfășurării scrutinului, inclusiv că grupurile paramilitare armate ilegale ar putea încerca să intimideze alegătorii, nu s-a adeverit, fiind raportate foarte puține incidente în primele câteva ore de vot astăzi. În Charlotte, N.C., polițiștii au arestat un bărbat înarmat despre care au spus că s-a întors într-o secție de votare, după ce primise interdicție. De asemenea , au fost înregistrate plângeri cu privire la oameni care strigau la votanții care așteptau la rând, dar nimic neobișnuit pentru alegeri, a declarat Kristen Clarke, șeful echipei care gestionează linia telefonică pentru Protecția Alegerilor la nivel național.

- 00:30 - Biden gafează. Candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA Joe Biden a comis marţi, la Philadelphia, o serie de confuzii jenante, încurcându-şi nepoatele şi afirmând în faţa unui grup de alegători că îl prezintă pe fiul său Beau, care a murit în 2015, informează AFP. Detalii!

- 00:25 - Cozi uriaşe. Americanii stau trei sau patru ore la coadă pentru a vota! Participarea intensă în județul suburban din Bucks, Pennsylvania. Se formează cozi foarte lungi la secțiile de votare. Comisarul comitatului Bucks, Gene DiGirolamo, a declarat pentru CNN că a aflat de la alegătorii care au stat trei până la patru ore la coadă. La Liceul Bensalem, CNN a vorbit cu alegătorii care au raportat că au petrecut aproximativ 90 de minute așteptând să voteze. Oficialii din această secție de vot spun că prezența la vot pare să fie dublă față de anii electorali tipici. Un oficial a spus că oamenii care participă la vot ar fi în mare parte cei care nu au solicitat buletinele de vot prin corespondență sau, în unele cazuri, dacă au solicitat buletinele de vot prin corespondență ea funcționează lent și nu le-au primit.

- Istoria pieței bursiere sugerează că președintele Donald Trump va dovedi că sondajele sunt greșite și că va câștiga încă patru ani în Casa Albă. S&P 500 - indice bursier care conține 500 de companii publice mari -, care a prezis câștigătorul a 87% din toate alegerile prezidențiale și a tuturor din 1984, a adăugat 1,2 procente din 31 iulie până luni. Detalii!

Când se află rezultatele:

Cu Joe Biden conducând în sondajele de opinie la nivel naţional, inclusiv în state-cheie precum Pennsylvania, Trump luptă pentru a-şi păstra funcţia după patru ani la Casa Albă marcaţi de turbulenţe. Rezultatul scrutinului, totuşi, este departe de a fi unul cunoscut de pe acum.

Primele secţii se vor închide miercuri, ora 1:00, ora Bucureștiului, în părți din Indiana și Kentucky. Apoi, va exista un flux constant de închideri ale secţiilor, la fiecare oră și uneori la fiecare 30 de minute, până când ultimele secţii din Alaska şi Hawaii se vor închide. Indiana și Kentucky nu ne vor spune prea multe - se așteaptă ca Trump să le câștige ușor pe amândouă. Sunt 19 voturi ale colegiului electoral în două state.

La ora 2.00, ora României, se încheie votul în 93 de colegii electorale din opt state. Florida și Georgia sunt de așteptat să numere buletinele de vot mai repede decât alte state cheie - mai ales Florida - și dacă Biden câștigă pe oricare dintre ele, va fi într-o poziție favorabilă. Dacă Trump le câștigă, atunci am putea avea o așteptare lungă pentru rezultatele din centru şi vest pentru a decide cursa. (Rețineți că, deoarece Florida raportează voturi anticipate înainte de voturile din ziua alegerilor și pentru că secţiile din conservatorul Panhandle sunt deschise încă o oră, primele raportări pot fi disproporționat democratice.)

content-image

Miercuri, ora 2:30, ora Bucureștiului. Se închide votul pentru 71 de voturi ale colegiului electoral, în cinci state. Carolina de Nord și Ohio sunt state cheie prezidențiale, dar, deși se așteaptă să raporteze rapid majoritatea rezultatelor, vor continua, de asemenea, să accepte buletinele de vot prin e-mail mai mult de o săptămână. Asta înseamnă că, într-o cursă strânsă, s-ar putea să nu știm cine a câștigat până la jumătatea lunii noiembrie.

content-image

Miercuri, ora 3.00, ora Bucureștiului. 238 de voturi ale colegiului electoral în 21 de state și Washington, D.C. Ultimele secţii din Florida se închid în acest moment, la fel ca toate sau majoritatea secţiilor din alte trei state importante: Michigan, Pennsylvania și Texas. (Secţiile din regiunile extrem de vestice din Michigan și Texas, inclusiv El Paso, sunt deschise pentru o oră suplimentară.) Se așteaptă ca Texasul să raporteze majoritatea rezultatelor marți. Dar în Michigan și Pennsylvania ar putea dura câteva zile pentru a se număra buletinele de vot prin poștă, iar rezultatele acolo în noaptea alegerilor ar putea fi disproporționat de republicane. Urnele se închid și în Alabama și Maine, care au curse competitive la Senat.

content-image

Miercuri, ora 3:30, ora Bucureștiului. 72 de voturi ale colegiului electoral în șase state. Nu vor fi multe de văzut la nivel de stat în Arkansas, care este un teritoriu republican sigur atât pentru Trump, cât și pentru senatorul Tom Cotton.

Miercuri, ora 4:00 ora Bucureștiului. 156 de voturi ale colegiului electoral în 14 state. Arizona, Colorado, Minnesota și Wisconsin sunt statele în joc aici. Arizona, Minnesota și Wisconsin vor fi atent urmărite în cursa prezidențială, iar democrații speră să întoarcă locurile Senatului în Arizona și Colorado. Oficialii electorali se așteaptă să numere voturile destul de repede în aceste state, dar rezultatele finale din Wisconsin ar putea fi aşteptate până miercuri dimineață.

content-image

Miercuri, ora 5:00 ora Bucureștiului. 25 de voturi ale colegiului electoral în cinci state. Iowa are una dintre cele mai competitive curse din Senat din acest an, între senatorul Joni Ernst și contracandidatul său democrat, Theresa Greenfield. Există, de asemenea, într-o măsură ceva mai mică, o cursă competitivă pentru Senat în Montana între senatorul Steve Daines, un republican, și guvernatorul Steve Bullock, un democrat. Iowa este, de asemenea, în joc în cursa prezidențială, dar este mai republicană decât celelalte state cheie și nu este deosebit de probabil să decidă alegerile - dacă Biden va câștiga aici, probabil că ar fi trecut deja 270 de voturi electorale în altă parte. Reversul este adevărat în Nevada: Trump îl vizează, dar are o tendință mai democratică decât alte state cheie.

content-image

Miercuri, ora 6.00, ora Bucureștiului. 78 de voturi ale colegiului electoral în patru state. Niciunul dintre statele cu secţii care se închid în această oră nu au competiții strânse pentru prezidențiale sau pentru Senat. Există mai multe curse de urmărit în California, dar rezultatele complete pot să nu apară săptămâni în șir. Chiar înainte de pandemie, mulți californieni au votat prin poștă, iar statul şi-a luat mult timp pentru a procesa buletinele de vot.

Miercuri, ora 7.00 și mai târziu ora Bucureștiului. 7 voturi ale colegiului electoral în două state. Probabil că nu este nimic de urmărit în Alaska sau Hawaii în noaptea alegerilor. Hawaii își va raporta rezultatele foarte repede, dar nu are curse competitive.

content-image

FOTO: The New York Times

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.