Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii anunţă strategia din Siria: ce spune un militar de frunte

turcia siria

Cucerirea oraşului sirian Raqqa, capitala autoproclamată a grupării Statul Islamic (SI), nu a fost planificată până în prezent de coaliţia internaţională împotriva jihadiştilor, a afirmat marţi un oficial militar american, scrie AFP.

"Avem o strategie pentru a merge la Raqqa, pentru a izola Raqqa", dar "nu avem un plan" pentru a cuceri oraşul, nici "pentru a îl apăra ulterior" în faţa unei eventuale contraofensive jihadiste, a declarat generalul Joseph Votel, în cursul unei audieri în Comisia senatorială pentru forţele armate. Raqqa, împreună cu Mosul în Irak, este unul din cele două mari obiective ale coaliţiei împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Responsabilii americani s-au exprimat întotdeauna clar cu privire la dorinţa lor de a cuceri cât mai repede posibil Mosul, dar în ce priveşte Raqqa intenţiile lor au fost formulate vag, vorbind adeseori despre încercarea de "a izola" oraşul. Coaliţia se sprijină pentru aceste operaţiuni la sol împotriva jihadiştilor pe Forţele democratice siriene (FDS), o alianţă de grupări locale dominate de miliţiile kurde. Raqqa se află însă în afara zonei tradiţionale de influenţă a kurzilor. "Probabil aproximativ 80%" dintre membrii FDS sunt kurzi, a recunoscut generalul Joseph Votel în faţa senatorilor.

"Scopul nostru este de a recruta mai mulţi arabi şi turcomani", a subliniat la rândul său şeful comandamentului militar american în Orientul Mijlociu, generalul Lloyd Austin. Pentru a continua să întărească forţele locale capabile să acţioneze la sol contra jihadiştilor, Statele Unite se pregătesc să reia formarea de luptători sirieni, dar într-un format diferit de programul precedent soldat cu un eşec total, a mai afirmat generalul Austin, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.