Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii au lovit adânc în avanpostul rebelilor Houthi din Yemen

UK MOD © Crown copyright 2024
sua houthi

Armata americană a anunţat luni că a distrus sisteme de apărare aeriană şi de drone ale rebelilor houthi din Yemen aliaţi cu Iranul în zona Mării Roşii, fără a provoca pagube traficului comercial şi navelor SUA sau ale coaliţiei, relatează Reuters, arată Agerpres.

Comandamentul central american - care are în zona de responsabilitate Orientul Mijlociu, Asia centrală şi de sud - a anunţat pe X că forţele sale au distrus un sistem de apărare aeriană cu două rachete pregătite pentru lansare, un centru terestru de control al dronelor în Yemen şi un sistem de drone.

Forţele houthi din Yemen au anunţat duminică că au lansat rachete şi drone către nave americane şi israeliene, ultimul dintr-o campanie de atacuri care au drept scop declarat susţinerea palestinienilor în războiul din Fâşia Gaza.

Comandamentul central american a anunţat sâmbătă că o rachetă balistică anti-navă a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii houthi din Yemen spre Golful Aden, fără a se produce pagube pentru navele comerciale sau cele ale SUA şi coaliţiei lor.

Atacurile au perturbat comerțul

Atacurile houthi au afectat traficul maritim prin Canalul Suez, forţând companiile să ocolească pe traseul mai lung prin sudul Africii. SUA şi Regatul Unit au lansat lovituri aeriene asupra unor obiective houthi din Yemen.

Militanţii houthi, care controlează părţile cu populaţia cea mai mare din Yemen, susţin că acţiunile lor reprezintă un răspuns la operaţiunile militare ale Israelului în Gaza şi o etalare de solidaritate faţă de palestinieni.

Războiul din Gaza

Campania Israelului din Gaza s-a soldat cu moartea a peste 33.000 de oameni, potrivit Ministrul Sănătăţii al Hamas, şi a provocat strămutarea a aproape întregii populaţii de 2,3 milioane de locuitori.

Ofensiva israeliană a început după ce gruparea islamistă Hamas a comis un atac în sudul Israelului soldat cu 1.200 de morţi, potrivit bilanţului întocmit de Israel.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.