Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii își cer scuze poporului haitian pentru tratamentul aplicat migranţilor respinşi la frontieră

www.agerpres.ro
Haiti, lume

Delegaţia americană aflată într-o vizită de două zile în Haiti a prezentat vineri scuze poporului haitian pentru tratamentul aplicat unor migranţi la frontiera sudică a Statelor Unite şi care a provocat un val de reacţii scandalizate, transmite AFP.

'Am văzut cu toţii imaginile cu tratamentul aplicat haitienilor la frontiera noastră şi ţin să spun că a fost o nedreptate, a fost greşit şi ţin să mă scuz faţă de poporul haitian', a declarat Juan Gonzalez, asistent special al preşedintelui Joe Biden, într-o conferinţă de presă susţinută la ambasada americană în Haiti.

Peste 30.000 de migranţi, în majoritate haitieni, se strânseseră sub un pod în Texas, la frontiera cu Mexic.

Tratamentul la care au fost supuşi unii dintre ei, respinşi de agenţi călare ai poliţiei de frontieră în timp ce traversau Rio Grande, a atras un val de critici împotriva administraţiei Biden.

Preşedintele a promis că agenţii vor 'plăti' pentru un astfel de comportament, pe care el l-a considerat 'scandalos'.

Invocând un regulament sanitar impus pentru limitarea pandemiei de COVID-19, Statele Unite au iniţiat expulzarea masivă de migranţi haitieni, cu peste 60 de zboruri spre capitala Port-au-Prince şi spre Cap-Haitien, al doilea oraş al ţării.

Începând din 19 septembrie, peste 5.500 de persoane, inclusiv sute de copii, au fost expulzate în Haiti, o ţară aflată astăzi într-o profundă criză de securitate.

Bandele şi-au extins puterea peste o mare parte a capitalei, unde au operat mai mult de 30 de răpiri în două săptămâni, au indicat organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Ţara este în acelaşi timp pradă unei lupte pentru putere după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise la 7 iulie în reşedinţa sa privată, potrivit Agerpres.ro.

Comandoul acuzat că a comis asasinatul a fost recrutat printr-o firmă cu sediul în Florida, iar Statele Unite au asigurat de sprijinul lor deplin pentru identificarea şi judecarea comanditarilor şi autorilor crimei.

'FBI anchetează aceste crime care au avut loc sau au luat naştere în Statele Unite', a afirmat înaltul diplomat american Brian Nichols în conferinţa de presă de vineri.

În faţa lentorii justiţiei haitiene, lipsită de mijloace şi acuzată că este cangrenată de corupţie, numeroase organizaţii ale societăţii civile cer înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru judecarea dosarului, solicitare în legătură cu care Nichols nu a dorit să se pronunţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.