Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii lansează noi ameninţări la adresa Rusiei: Ce se va întâmpla cu blindatele SUA din Europa

sua rusia

O brigadă americană de blindate staţionată permanent în Europa ar fi mai eficientă să descurajeze agresiunea Rusiei în regiune decât actuala prezenţă prin rotaţie, a afirmat joi generalul de armată desemnat la comanda forţelor SUA în Europa, transmite Reuters. Generalul Curtis Scaparrotti, numit de preşedintele Barack Obama pentru a prelua conducerea Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA şi viitor comandant suprem al forţelor aliate NATO, a subliniat că a căzut de acord cu ceilalţi responsabili militari că Rusia reprezintă cea mai gravă ameninţare pentru Statele Unite, iar Washingtonul trebuie să dea dovadă de fermitate în afirmarea drepturilor sale.

"Din perspectivă militară, ar trebui să ne îndreptăm cu navele şi să zburăm oriunde ne permite dreptul internaţional şi ar trebui să fim puternici, clari şi consecvenţi în mesajul nostru în această privinţă", a răspuns Curtis Scaparrotti în cursul audierii sale la o întrebare legată de recentele incidente în care avioane ruse au zburat în apropierea unei nave militare americane în Marea Baltică. Generalul Scaparrotti le-a spus membrilor Comisiei senatoriale pentru forţele armate că Washingtonul ar trebui să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apăra în faţa forţelor sprijinite de Rusia, inclusiv lansatoare de rachete antitanc de tip Javelin. El a mai menţionat că este "îngrijorat" din cauza ameninţării reprezentate de submarinele ruse pentru căile comerciale ale Statelor Unite.

Curtis Scaparrotti şi generalul de aviaţie Lori Robinson, numit de Barack Obama pentru şefia Comandamentului de Nord, au avertizat amândoi că Rusia este principala ameninţare militară pentru SUA. Generalul Scaparrotti le-a mai spus senatorilor americani că o Rusie renăscută afişează "un comportament tot mai agresiv ce contestă normele internaţionale, de multe ori cu încălcarea dreptului internaţional". Întrebat despre forţele americane din Europa, el a subliniat că o brigadă americană de blindate staţionată permanent ar fi mai eficientă să descurajeze agresiunea Rusiei în regiune decât actuala prezenţă prin rotaţie. Statele Unite au început să îşi reducă prezenţa în regiune în urmă cu câţiva ani din cauza reducerii cheltuielilor de apărare, înlocuind unităţile permanente cu rotaţii ale trupelor care sunt deplasate prin Europa pentru pregătire.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a dus însă la o nouă creştere a prezenţei militare americane. În martie, Pentagonul a anunţat că Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfăşurată în permanenţă, prin rotaţie, în Europa de Est. O brigadă americană de blindate este în mod obişnuit formată din 4.500 de militari. Cu începere din februarie 2017, forţele terestre americane vor avea o prezenţă prin rotaţie de nouă luni în Europa şi vor participa la exerciţii militare în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Ungaria. Generalul Scaparrotti le-a atras atenţia senatorilor că o prezenţă permanentă ar fi mult mai eficientă. "O brigadă permanentă stabileşte legături cu elementele de susţinere ale tuturor forţelor din SUA, precum şi o relaţie permanentă cu toţi aliaţii noştri", a spus el. "Oferă mai multă substanţă şi mai multă putere în edificarea de relaţii", a adăugat generalul Curtis Scaparrotti, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.