Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii se implică în Serbia: Ce a transmis vicepreşedintele SUA

Joe Biden

Vicepreşedintele american Joe Biden a încurajat marţi Serbia şi Kosovo să continue drumul spre ameliorarea relaţiilor lor, informează AFP. "Este important ca dialogul să continue, ca Serbia şi Kosovo să continue să facă progrese în normalizarea relaţiilor lor", a declarat Biden la Belgrad, la începutul unei vizite pe care o efectuează în Balcani, în scopul promovării reconcilierii în această regiune fragilă.

"Dacă cele două părţi vor rămâne orientate spre viitor, pace şi prosperitate, acest lucru va ajuta cele două naţiuni (sârbă şi kosovară) să se apropie de Uniunea Europeană", a declarat Biden, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu premierul sârb Aleksandar Vucic. Vicepreşedintele american, care va evoca acest subiect şi miercuri, la Pristina, cu interlocutori kosovari, a admis că sarcina nu va fi una uşoară şi va necesita "multe eforturi şi voinţă politică pentru a depăşi diferendele". La rândul său, subliniind "enorma importanţă pe care o reprezintă menţinerea stabilităţii în regiune", Vucic s-a declarat gata să meargă înainte. "L-am informat pe Biden că îl vom primi într-o lună pe Edi Rama (premierul Albaniei) la Belgrad, precum şi oameni de afaceri (albanezi), a spus el, dând asigurări că Belgradul "doreşte să întoarcă pagina trecutului".

Un conflict sângeros în care au murit aproape 14.000 de oameni a avut loc în Kosovo în 1998-1999 între o gherila separatistă albaneză şi forţele iugoslave, constituite la acea vreme din Serbia şi Muntenegru. Acest conflict s-a soldat cu o intervenţie NATO în primăvara lui 1999. Loviturile aeriene au provocat retragerea forţelor sârbe şi Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, recunoscută de SUA şi de majoritatea statelor membre ale UE, însă nu de Serbia, susţinută de aliatul său Rusia. În marja acestei vizite, în jur de o sută de simpatizanţi ai liderului ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj, purtând tricouri având imprimate pe ele portretul lui Donald Trump, candidatul republican în alegerile prezidenţiale americane, au manifestat în centrul Belgradului împotriva vizitei lui Biden. "Joseph Biden este unul dintre cei care au cerut cu vehemenţă ca Serbia să fie bombardată, el nu este binevenit, sârbii îl urăsc", a declarat Seselj, îndemnându-i pe americani să-l voteze pe Trump, "prietenul Rusiei şi al poporului sârb", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.