Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii se opun cu fermitate unui guvern paralel în Afganistan

cnn.com
pompeo

Statele Unite au declarat luni că "se opun cu fermitate" formării unui "guvern paralel" în Afganistan, unde şeful statului oficial reales şi principalul său adversar au depus amândoi jurământul ca preşedinte, notează AFP preluat de agerpres.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a salutat, totuşi, declaraţiile celor doi rivali, preşedintele Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, în favoarea procesului de pace. "Statele Unite acţionează pentru încheierea unui acord între cele două părţi", a spus el într-un comunicat.

"Este important pentru viitorul ţării şi în special pentru pace să se facă o prioritate din formarea unui guvern incluziv şi a unui Afganistan unit", a adăugat el.

"Ne opunem cu fermitate oricărui act vizând formarea unui guvern paralel", a insistat secretarul de stat american, fără să îl numească direct pe Abdullah Abdullah, care a pierdut oficial prezidenţialele afgane din septembrie, dar revendică victoria.

Statele Unite au semnat pe 29 februarie la Doha un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea forţelor americane şi străine din Afganistan în termen de 14 luni, în schimbul unor garanţii din partea insurgenţilor în domeniul luptei antiteroriste şi lansării negocierilor directe fără precedent între guvernul afgan şi rebeli.

Dacă soldaţii americani au anunţat luni că au demarat prima fază a retragerii lor graduale şi condiţionate, dubla ceremonie de învestire luni la Kabul a scufundat ţara într-o criză instituţională care se arată un nou obstacol în calea negocierilor de pace, prevăzute pentru marţi, şi care vor fi amânate fără îndoială.

Din cauza rivalităţii dintre Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, Kabulul nu a desemnat o echipă de negociatori care să fie prezentă la aceste negocieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.