Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii sunt în STARE DE ALERTĂ, din cauza unei amibe care devorează creierul

Sanador
Creierul uman

Autorităţile din Texas şi-au înteţit eforturile depuse pentru a contracara ameninţarea generată de o specie de amibă "devoratoare de creier", care a fost detectată în reţeaua de aprovizionare cu apă a unui comitat de pe coastele acestui stat american şi care a provocat moartea unui băiat de şase ani la începutul lunii septembrie, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Greg Abbott a decretat duminică starea de dezastru în comitatul Brazoria, după ce Naegleria fowleri, o specie microscopică de amibă, a fost descoperită în reţeaua de apă a oraşului Lake Jackson, situat în zona metropolitană Houston.

"Nu auzi vorbindu-se despre astfel de lucruri până când nu ţi se întâmplă chiar ţie. Nu te gândeşti că ai putea fi acea persoană din 72 de milioane până când nu ţi se întâmplă", a declarat Maria Castillo, mama băiatului care a murit după ce a dezvoltat o infecţie cerebrală cauzată de acea amibă, într-un mesaj publicat recent pe Facebook.

Citește și: Ciolacu: ‘Nu am avut discuţii politice cu domnul Robert Negoiţă, suntem prieteni’

Specia de amibă menţionată, un organism unicelular, se găseşte frecvent în sol şi în apa dulce cu temperatură ridicată şi îi infectează pe oameni atunci când pătrunde în organism pe la nivelul nasului, călătorind apoi până în creier, unde declanşează o formă rară dar adeseori mortală de infecţie, potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Deşi cazurile de infectare cu Naegleria fowleri sunt rare, rata de deces este de peste 97%. Doar patru persoane dintre cei 145 de indivizi cunoscuţi infectaţi în Statele Unite din 1962 până în 2018 au supravieţuit, conform CDC.

Autorităţile din Lake Jackson au demarat o anchetă care vizează reţeaua de apă a oraşului, după ce au fost informate în legătură cu decesul acelui băiat la începutul lunii septembrie. Familia victimei a indicat două posibile surse de apă din Lake Jackson unde băiatul ar fi putut să fie expus la acţiunea acelei amibe: un spaţiu municipal în care copiii se joacă stropindu-se cu apă şi un furtun din locuinţa sa.

Testele realizate pe eşantioanele de apă prelevate din acele surse, dar şi din alte zone ale oraşului, au detectat prezenţa amibei Nagleria fowleri în trei dintre cele 11 probe recoltate, potrivit unui comunicat al municipalităţii.

Oficialii locali i-au îndemnat pe locuitorii din Lake Jackson să fiarbă apa de la robinet, înainte de a o bea şi de a o folosi în preparate alimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.