Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty a făcut apel la Qatar să ancheteze decesele lucrătorilor migranţi de pe şantierele pentru Campionatul Mondial de Fotbal

saymawaleh.com
amnesty international

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a făcut apel joi la Qatar, ţară care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2022, să ancheteze moartea lucrătorilor imigranţi, vorbind despre o serie de decese inexplicabile, relatează AFP.

Emiratul este cu regularitate condamnat de organizaţii neguvernamentale internaţionale pentru tratamentul aplicat sutelor de mii de lucrători veniţi în special din Asia pe marile şantiere ale unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din lume, potrivit agerpres.ro.

"Autorităţile din Qatar au omis să ancheteze moartea a mii de lucrători migranţi survenită în ultimul deceniu, în ciuda unor probe care arătau o legătură între decesele premature şi condiţiile de muncă periculoase", a precizat Amnesty într-un comunicat, cu o zi înaintea lansării unui raport.

Raportul "documentează modul în care Qatarul emite cu regularitate certificate de deces pentru lucrători migranţi fără a efectua anchete corespunzătoare, punând decesele pe seama unor 'cauze naturale' sau a insuficienţei cardiace".

În 70% dintre cazurile de deces, cauzele nu sunt stabilite, susţine Amnesty, care îşi bazează analiza pe registre din ţările de origine ale migranţilor decedaţi.

În februarie, Qatarul a dezminţit cu vehemenţă informaţiile apărute în cotidianul britanic The Guardian conform cărora peste 6.500 de lucrători migranţi au murit în Qatar de când această ţară a primit în 2010 titlul de gazdă a Campionatului Mondial. Doha refuză totuşi să facă public numărul exact al morţilor.

Amnesty susţine că a analizat 18 certificate de deces emise între 2017 şi 2021, iar 15 dintre ele conţineau termeni vagi precum 'insuficienţă cardiacă nespecificată' şi 'insuficienţă respiratorie acută determinată de cauze naturale'.

"Aceste fraze nu au sens fără o explicaţie a cauzelor decesului", a declarat pentru Amnesty David Bailey, membru al grupului de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind cauzele medicale ale decesului.

Doha, care s-a activat pentru ca stadioanele şi alte infrastructuri să fie gata pentru Campionatul Mondial din 2022, dă asigurări că a depus multe eforturi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale migranţilor.

Qatarul a anunţat mai multe reforme în legătură cu reglementările privind munca de când i-a fost atribuită găzduirea Campionatului Mondial, însă, potrivit criticilor, punerea lor în aplicare se lasă aşteptată.

"Nu suntem de acord cu poziţia adoptată de Amnesty faţă de Qatar. Impactul pozitiv al reformelor privind condiţiile de angajare în Qatar este clar pentru toţi", a precizat într-un comunicat un purtător de cuvânt al guvernului.

El a menţionat că, printre "reformele majore", se numără introducerea unui nou salariu minim, eliminarea permiselor de ieşire, asigurarea unor locuinţe mai bune sau îmbunătăţirea regulilor de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.