Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International a cerut anchetarea genocidului din Nigeria: Armata acuzată că a ras de pe fața pământului, sate întregi

Reuters - Agerpres
tragedie explozie Nigeria

Amnesty International a cerut vineri o anchetă cu privire la operaţiunile armatei în nord-estul Nigeriei, unde sate întregi au fost rase de pe faţa pământului de militari în lupta împotriva jihadiştilor, potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Atacurile s-au intensificat în ultimele luni în nord-estul Nigeriei, unde operează jihadişti din Statul Islamic în Africa de Vest (ISWAP), ramură a grupării nigeriene Boko Haram afiliată Statului Islamic, în special în zona magistralei care duce spre Maiduguri, capitala statului Borno.

Pe baza mărturiilor a 12 locuitori şi a analizei datelor de satelit, Amnesty susţine că armata nigeriană a distrus din temelie trei sate situate în zona magistralei spre Maiduguri, după expulzarea a sute de localnici în 3 şi 4 ianuarie.

Astfel de acte 'fără justificare militară întemeiată trebuie să facă obiectul unei anchete pentru posibile crime de război', a declarat Osai Ojigho, directorul Amnesty International pentru Nigeria.

'Ei reproduc o practică curentă din partea armatei nigeriene, a brutalităţii faţă de populaţia civilă', a adăugat el.

Citește și: Victor Ponta poveste TERIFIANTĂ cu mama lui, din spitalele românești: M-au sunat la ora 11 noaptea

Sute de locuitori ai acestor sate au fost urcaţi cu forţa în camioane militare şi transportaţi într-o tabără pentru persoane strămutate la Maiduguri, potrivit Amnesty. Şase bărbaţi au fost ţinuţi închişi în secret de armată aproape o lună, conform sursei citate.

Armata nigeriană a anunţat într-un comunicat transmis media locale la 5 ianuarie că a arestat şase presupuşi membri ai grupării Boko Haram şi a eliberat 461 de prizonieri 'din ghearele rebelilor criminali' în cursul unei operaţiuni în satele respective.

La 9 februarie, cel puţin 30 de civili au fost ucişi, în majoritate arşi de vii, în cursul unui atac imputat jihadiştilor, în zona satului Auno, de-a lungul drumului spre Maiduguri.

Organizaţiile nigeriene şi internaţionale acuză cu regularitate Nigeria de încălcarea drepturilor omului în lupta împotriva Boko Haram în nord-estul ţării.

Potrivit ONU, acest conflict care durează de zece ani a făcut peste 36.000 de morţi şi două milioane de strămutaţi, care s-au răspândit în Niger, Ciad şi Camerun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.