Votul din diaspora la cheremul PSD

Autor: Politic Scan
Publicat: 06-10-2015 11:22

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, spune la RFI că marţi se va stabili ce demersuri va face Opoziţia, pentru "a forţa puţin mâna celor de la PSD". Ea recunoaşte că în cazul în care legea nu e adoptată la timp, va fi un eşec şi pentru liberali.

PNL nu exclude o grevă parlamentară sau chiar proteste de stradă, dacă legea votului prin corespondenţă nu va fi adoptată până în luna noiembrie.

Actorii politici care vor pierde cel mai mult la capitolul credibilitate sunt președintele României, Klaus Iohannis și PNL.

Chiar dacă liberalii nu au avut forța politică parlamentară necesară pentru adoptarea acestei legi importante pentru diaspora, așteptările create au fost prea mari, iar electoratul nu e dispus să asculte justificări ale eșecului.

Electoratul de dreapta aștepta această lege, diaspora se considera îndreptățită să primească dreptul de a vota.

Presiunea care a existat după momentul 16 noiembrie putea fi fructificată pentru realizarea acestui proiect. Liberalii au crezut în cuvântul PSD-ului și au votat împotriva proiectului inițiat de Eugen Tomca, încercând să tranșeze acest subiect în Comisia de Cod Electoral. S-a pierdut acel moment, în care presiunea publică era extrem de mare pe PSD și Ponta.

Acum votul legea votului prin corespondență rămâne la cheremul PSD-ului care o poate adopta sau nu. Costurile de imagine pentru social democrați sunt minime în cazul neadoptării.

Electoratul PSD din România nu are o miză în acest proiect, iar diaspora este înclinată să voteze anti-PSD.