Angela Merkel a criticat țările care s-au opus cotelor de refugiați

Autor: Politic Scan
Publicat: 07-10-2015 20:43

Statele est - europene, printre care și România, au fost criticate de cancelarul german Angela Merkel cu privire la atitudinea pe care au avut-o față de criza imigranților și pentru că s-au opus cotelor fixate de UE pentru distribuirea refugiaților.

Liderul european a subliniat că respingerea extracomunitarilor reprezintă un pericol pentru Europa, iar izolarea nu ajută.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat miercuri, în fața europarlamentarilor reuniți în plen la Strasbourg, atitudinea ţărilor central şi est-europene care se opun cotelor fixate de UE pentru distribuirea refugiaţilor, explicând că respingerea extracomunitarilor este "un pericol pentru Europa".

Discursul cancelarului german pe tema refugiaților a fost unul emoționant și a făcut apel la unitate, în aceste timpuri grele.

"Doar împreună putem soluţiona criza refugiaţilor, doar împreună putem combate traficul de persoane. Doar împreună ne putem proteja frontierele externe. Trebuie să considerăm refugiaţii fiinţe umane, nu mase anonime. Oamenii nu îşi părăsesc niciodată ţările fără motiv", a subliniat Merkel.

Totodată, cancelarul Germaniei a pledat pentru modificarea Acordului Dublin, prin care un extracomunitar poate solicita azil în primul stat membru UE în care intră.

Și președintele Franței Francois Hollande a ținut un discurs în care a spus că Europa trebuie să ofere asistență Turciei în contextul crizei actuale.

În urma apelului lansat de cei doi lideri europeni, europarlamentarii români nu au întârziat să facă comentarii. Eurodeputata PSD Claudia Țapardel a precizat că Europa are nevoie de solidaritate.

Este binevenită poziţia unitară a celor trei lideri ai Uniunii Europene, dar pentru ca viitorul proiectului european să fie cu adevărat sigur, avem nevoie, în opinia mea, de o mai mare solidaritate în interiorul Europei, a scris Claudia Țapardel pe pagina de Facebook.

Și europarlamentarul Siegfried Mureșan a promovat ideea că nu trebuie să stăm izolați de restul lumii.

Atât la întâlnirea cu membrii Grupului PPE, cât și în plen, Merkel a spus clar că este una dintre noi – venită dintr-o fostă țară comunistă. A spus că, așa cum Zidul nu a fost o soluție atunci, așa cum gardurile nu pot fi o soluție nici acum! Așa cum izolarea în comunism nu ne-a plăcut, așa nici acum nu trebuie să mizăm pe izolarea de restul lumii!

Eurodeputat Norica Nicolai a ținut să precizeze că intervențiile susținute de președintele Franței, François Hollande, și de cancelarul german, Angela Merkel, au reprezentat un moment istoric, având în vedere că au venit după 26 de ani: în noiembrie 1989, președintele Mitterrand și cancelarul Kohl s-au adresat deputaților europeni după căderea Zidului Berlinului.

România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Președintele Klaus Iohannis a fost cel care a declarat că România nu poate accepta cota impusă de Uniunea Europeană. Mesajul a fost transmis în cadrul precedentelor consilii JAI prin vocea vicepremierului Gabriel Oprea. Cu toate acestea cotele au fost acceptate, iar România va primi peste 6.000 de refugiați.

Potrivit BBC în 2015 au sosit în Europa peste 600.000 de imigranți, care fug din calea războiului din Siria.

Sursa foto: Politico.com