România dă mai mulți bani azilanților - În ce condiții primesc refugiații bani de chirie

Autor: Politic Scan
Publicat: 14-10-2015 14:40

Drepturile solicitanților de azil au fost modificate după ce Guvernul a aprobat miercuri, 14 octombrie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor.

Inițiativa de lege cuprinde o serie de prevederi între care majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace de întreținere. Astfel, pentru sezonul cald, cheltuielile lunare totale sunt estimate la 1117 lei, iar pentru sezonul rece la 1185 lei.

Măsura are în vedere faptul că solicitanții de azil sunt cetățeni străini care din cauza persecuțiilor suferite în țara de origine, pe motive de rasă, religie, naționalitate, opinie politică, apartenență la un grup social, solicită protecția altui stat.

Proiectul reglementează posibilitatea ca în cazul depășirii capacității de cazare în spațiile administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, solicitanții de azil să poată beneficia, în limita fondurilor disponibile, de o sumă de bani în scopul închirierii unor spații de locuit.

Cuantumul acestui ajutor lunar va fi de 1,08 ISR (indicator social de referință. În anul 2015 ISR este în sumă de 500 de lei) și va fi acordat pentru maximum 12 luni.

Totodată, proiectul reglementează condițiile în care azilanți vor dispune de examinări medicale, modul în care vor fi tratați minorii, care nu sunt însoțiți de părinți sau faptul că o cerere de azil nu poate fi respinsă exclusiv pe motiv că aceasta a fost depusă tardiv. .Azilanților li se vor atribui un cod numeric personal.

O secțiune a proiectului de lege se referă la modul de exercitare a unor drepturi ale solicitanților de protecție internațională. Unul dintre elemenele de noutate este  reprezentat de măsura introducerii solicitanților de protecție internațională în spații închise special amenajate, măsură restrictivă ce se va institui de către un organism judiciar, pe baza unei analize individuale, pe o perioadă care în niciun caz nu poate depăşi 60 de zile.

Cei de la Guvern precizează că la elaborarea proiectului de lege s-a avut în vedere adaptarea condițiilor de primire a solicitanților în scopul respectării angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, de aliniere la standardele europene în materie de azil şi de a contribui, în egală măsură, la dezvoltarea sistemului european comun de azil.