Cornel Pieptea susține transferul ELCEN către Primăria Capitalei

Autor: Politic Scan
Publicat: 15-10-2015 16:22

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, crede că pentru rezolvarea dificultăților financiare ale sistemului de încălzire ar trebui ca Primăria Capitalei să preia ELCEN.

Viceprimarul a fost intervievat de Adevărul  unde a vorbit despre dificultățile financiare ale sistemului de încălzire și a spus că pierderile de agent termic ajung la aproape 25-30%.

Din punct de vedere financiar, costurile reale de producţie şi distribuţie a energiei termice, recunoscute de autorităţile statului – ANRE şi ANRSC, nu au fost acoperite integral din tarifele şi subvenţia încasată. În cursul zilei de joi, 15 octombrie, Primăria Capitalei a virat 30 milioane lei în contul ESCROW, contul comun al RADET şi ELCEN. Din această sumă, 32.85% vor ajunge la RADET pentru achitarea salariilor,  iar restul banilor sunt destinaţi plăţii furnizorilor de energie termică, a explicat Cornel Pieptea.

Totodată, viceprimarul Capitalei a mai spus că în urmă cu mai puţin de o lună de zile, Primăria Capitalei a trimis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o solicitare de sprijin de 300 milioane lei.

În ultima şedinţă de guvern Victor Ponta a anunţat că nu va mai finanţa niciun sistem de termoficare din ţară, oferind în schimb autorităţilor locale posibilitatea de a se împrumuta pentru acoperirea acestor costuri tot de la stat. Orice împrumut făcut pentru doar acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi nu pentru investiţii în modernizare şi retehnologizare nu este o măsură sustenabilă. Dacă privim pe termen lung, o astfel de soluţie va genera acumularea unor datorii inclusiv la nivelul primăriilor. Cu cât Guvernul transferă mai repede ELCEN-ul la Capitală, cu atât şansele de a meţine sistemul termic în echilibru în sezonul rece cresc, a mai explicat liberalul Cornel Pieptea.