Vicepreședinte al CE: România are un rol important pentru securitatea energetică

Autor: Politic Scan
Publicat: 15-10-2015 17:15

Maroš Šefčovič, viepreședinte al Comisiei responsabil cu Uniunea Energetică, se află în România unde a vorbit despre consolidarea rolului țării noastre ca hub energetic regional în Europa de Sud-Est. Oficialul european crede că interconectorii României sunt importanți pentru securitatea energetică a UE și există perspective ca pe teritoriul țării să treacă mai multe conducte de gaze.

Într-un interviu acordat către Agerpres Šefčovič a militat pentru o mai bună integrare a regenerabilelor în mixurile energetice.

Mai jos aveți înregistrarea interviului:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=aHI2v54eh_0

Maroš Šefčovič s-a deplasat la București pentru o întâlnire cu Victor Ponta și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. În discuții au fost abordate teme similare cu cele din interviu:

Principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii au vizat demersurile la nivel european în domeniul energiei, în contextul validării, de către Consiliul European din martie 2015, a Strategiei pentru crearea unei Uniuni a Energiei şi a Raportului privind Starea Uniunii Energiei, pe care Comisia Europeană urmează să îl publice la data de 18 noiembrie 2015.

Ambele părţi au evidenţiat importanţa continuării eforturilor comune de dezvoltare a infrastructurii energetice regionale în perspectiva realizării unei pieţe interne integrate şi funcţionale, precum şi a consolidării securității energetice europene. (Comunicat MAE)

Uniunea Energetică este un proiect al UE lansat în februarie 2015 pentru o mai bună integrare a piețelor energetice, asigurarea unei mai mari independențe energetice (față de gazele rusești) și creșterea folosirii de energie verde.

În mod tradițional, România a ezitat să se interconecteze cu conductele de gaz ale vecinilor și să contribuie la o piață unică a gazelor pentru a nu fi nevoită să exporte gaz ieftin, iar apoi să trebuiască să achiziționeze gaz scump de proveniență rusească.