Votul prin corespondență: Cum să dezbați o lege într-o oră

Autor: Politic Scan
Publicat: 27-10-2015 08:00

Luni, 26 octombrie, reprezentanți ai societății civile au fost „consultați” pe tema Legea votului prin corespondență într-o audiere la Comisia de Cod Electoral care a inclus reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente (AEP), ai Poștei Române și ai altor instituții relevante. Audierea a avut loc înainte de dezbaterea Comisiei de Cod Electoral din care va rezulta un raport trimis Camerei Deputaților, camera de de decizie pe acest proiect legislativ.

La începutul AEP a expus principiile după care este construită legea. Anume, aceasta se aplică numai celor din străinătate, exclusiv celor ce se înregistrează dinainte și doar la alegerile parlamentare.

Organizațiile civice s-au arătat nemulțumite de consultarea extrem de târzie. ONG-urile ar dori ca legea să se aplice tuturor celor care nu sunt la domiciliu sau reședință în ziua votului, dacă sunt în țară sau străinătate și indiferent de statutul lor legal.

Președintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a arătat că intenția a fost de a face o lege cât mai simplă pentru a fi siguri că se poate aplica. Totuși, Autoritatea Electorală Permanentă a admis că nu a fost consultată înainte de a se decide principiile legii, ci acestea i-au fost oferite ca decizie politică și cei din AEP doar au codificat mesajele politice sub formă de lege.

Mai multe ONG-uri au ridicat probleme de procedură și logistică cum ar fi trasabilitatea votului (alegătorul să știe dacă plicul lui a fost primit sau nu), termenele prea restrictive (6 luni înainte de alegeri) pentru înscrierea la vot sau dispariția posibilității de a-ți tipări singur buletinul de vot etc.

În plus, au observat probleme de capacitate instituțională. Altfel, legea a fost scrisă fără ca cineva să consulte Poșta Română dacă poate să își îndeplinească atribuțiile legiferate. Reprezentantul Poștei, aflat în sală, a confirmat că în acest stadiu legea este prea vagă ca să-și ia un angajament. În plus, ar putea exista probele legate de procedura de achiziții; aici președintele Comisiei de cod electoral a asigurat că au existat consultări informale cu Consiliul Concurenței

O figură aparte a făcut reprezentanta (Asociației) M10 care a citit de pe foi toate propunerile trimise de partid către Comisie. Momentul a generat accese de plictiseală vizibilă printre parlamentarii care oricum nu erau prea entuziaști. Din propunerile M10 reținem ideea aplicării votului prin corespondență la toate tipurile de scrutin. Când Mihai Voicu (PNL) a ridicat obiecții de practicalitate, M10 a invocat un alt proiect depus de Asociație (cel al votului electronic) care ar rezolva această problemă.

S-a discutat constituționalitatea legii și au existat sugestii pentru introducerea unui control de constituționalitate înainte de promulgare. Singurul care a arătat interes a fost Marton Arpad (UDMR).

Toată dezbaterea a durat ceva mai mult de o oră, președintele Comisiei făcând eforturi susținute de a nu lungi discuțiile formale prea mult. Din partea societății civile au participat, printre alții ANBCC, Active Watch, Civitas '99, EFOR, FunKy Citizens, GADP, M10. Din partea Comisiei a participat prezidiul format din Gabriel Vlase (PSD), Mihai Voicu (PNL) și Marton Arpad (UDMR) plus încă doi-trei parlamentari.

Citește și: Legea votului prin corespondență: Ce schimbări sunt propuse

(Andrei Tiut a participat la dezbatere ca reprezentant al Civitas'99).