Scrutin istoric în Myanmar

Autor: Politic Scan
Publicat: 08-11-2015 15:22

După 5 decenii de putere militară și de regim strict cetățenii din Myanmar ies duminică, 8 noiembrie, pentru prima dată la vot în alegeri democratice. Rezultatele oficiale ale alegerilor legislative vor fi anunțate în zilele următoare, însă toată lumea este fericită pentru că poate participa la vot.

Mulți dintre ei consideră că este șansa lor pentru libertate, scrie New York Times. Opozanta Aung San Suu Kyi a votat duminică în Yangon , în cadrul unor alegeri legislative istorice, în măsură să-i propulseze partidul la putere, după decenii de disidenţă.

Acest scrutin este considerat un adevărat revelator al succesului tranziţiei democratice declanşate în urmă cu patru ani, odată cu autodizolvarea juntei ce a condus cu o mână de fier din 1962. În 2012, într-un progres democratic semnificativ, LND a intrat în Parlament, în urma unui scrutin parţial.

Aproximativ 30 de milioane de cetăţeni erau aşteptaţi duminică la urne în aceste alegeri istorice, al căror rezultat urmează să fie cunoscut peste câteva zile. În total, peste 90 de partide participă în alegeri, multe din partea unor grupuri etnice minoritare.

Președintele va fi ales anul viitor de cele două camere ale Parlamentului. Săptămâna trecută președintele Thein Sein a anunțat că Guvernul și armata vor respecta rezultatele alegerilor.

Scrutinul de azi va fi supravegheat de 10.000 de monitori electorali din țară, dar și de delegații din SUA, UE și Japonia.