Efectele pe termen scurt și lung al incidentelor violente de la Koln

Autor: Politic Scan
Publicat: 11-01-2016 12:00

Incidentele care s-au petrecut în noaptea de Anul nou în Koln au lăsat amprente adânci în Germania. Știrile despre femeile care au fugit ca să nu fie asaltate sexual de bărbați tineri a făcut loc unor frici adânci în societate.

În Koln au fost semnalate peste 500 de cazuri de violență, însă nu toate sunt atacuri sexuale, scrie BBC. În urma acestor incidente consensul pentru integrarea și acceptarea celor 1.1 milioane de refugiați pare să pălească. În prezent țara este divizată.

”Ce s-a petrecut la Koln a schimbat totul. Oamenii au acum îndoieli”, a declarat Volker Bouffier, vicepreședintele partidului cancelarului Angea Merkel.

Ce s-a petrecut în primele ore ale anului 2016 într-un oraș din Germania a avut impact important și în restul Europei.  Asta după ce în primă fază autoritățile au descis atmosfera de Anul Nou ca una ”calmă și relaxată”, însă pe social media au început să apară informațiile despre atacuri, care s-au răspândit rapid pe tot mapamondul. La scurt timp șeful poliției a spus că este vorba de bărbați din Africa de Nord, iar politicienii s-au grăbit să spună că nu e bine ca imigranții și refugiații să fie învinovățiți. După mai multe zile au apărut informații că printre atacatori s-ar fi aflat și persoane care au solicitat azil.

Poliția știa asta de la început, deoarece într-un raport intern este menționat că un bărbat le-ar fi spus: ”Sunt sirian deci trebuie să mă tratezi cu blândețe. Merkel m-a invitat aici”. Deci este nevoie de foarte multe explicații. Ministrul Justiției din Germania este de părere că aceste acțiuni au fost organizate. De către cine? este una dintre întrebările la care trebuie găsit un răspuns, dacă se dovedește că ipoteza este reală.

Pe de altă parte, televiziunea publică din Germania - ZDF - a relatat despre incidente după 4 zile. Unele ziare germane au citat surse din poliție care au spus că au existat ordine ca să nu fie făcute publice informații despre acte comise de refugiați.

În consecință parlamentul german încearcă să modifice legea ca cei care au încălcat legea să poată fi expulzați. Pe de altă parte, aceste incidente pun presiuni pe Angela Merkel, care trebuie să regândească măsurile cu privire la refugiați. Rezultatele se vor vedea la alegerile din primăvară.

Liderii europeni sunt cu siguranță puși în fața unor mari provocări când e vorba de criza refugiaților. Asta pe termen scurt, dar pe termen lung e nevoie ca Germania să protejeze femeile, stilul lor de viață și să reclădească încrederea pe care cetățenii și-au pierdut-o în urma incidentelor de la Koln. Și nu doar în Germania, ci peste tot unde cetățenii încep să se simtă în nesiguranță.

Sursa foto: AFP