Cine-i bagă lui Băsescu în cursă pe ”omul cu porcul” și pe ”Vlad Țepeș”

Autor: Politic Scan
Publicat: 26-01-2016 17:43

La doar cîteva zile distanță, două știri ne atrag atenția: anunțarea candidaturilor lui Bogdan Diaconu (Partidul România Unită) și a lui Cătălin Berenghi (independent) la Primăria Capitalei.

Primul e un cunoscut ”înfulecător de maghiari”, care-și radicalizează, odată cu anunțul candidaturii, acțiunea politică, prin înființarea așa-numitelor ”patrule Vlad Țepeș”, un fel de gărzi paramilitare, pe model legionar, menite să-i apere pe cetățeni de relele de care statul român nu-i poate feri.

Citește și Cui îi este frică de România Unită

Al doilea e un personaj cunoscut în contextul discuției despre marea moschee de la București. Berenghi a îngropat mai mulți porci pe terenul concesionat comunității musulmane din România, pe care ar urma să se ridice moscheea, într-un gest total neelegant față de o minoritate religioasă.

Ce au în comun cei doi? Extremismul, nu e nicio îndoială. Diaconu este un xenofob, naționalist, anti-occidental la limita fascismului, iar Berenghi, un anti-islamist radical. Să nu ne iluzionăm, fiecare dintre ei are publicul lui, suficient de numeros.

Ceva ne spune că cei doi nu sunt chiar de capul lor. Felul în care au dat buzna în cursa pentru Primăria Capitalei, aproape coordonat, miroase a diversiune. Dar pentru cine și de ce?

Nu mai e o noutate pentru nimeni schimbarea de discurs a fostului președinte Traian Băsescu la un an de la încheierea celui de-al doilea mandat. Ca om politic, Băsescu are dreptul să navigheze chiar și în apele cele mai tulburi ale electoratului, adică zona aceasta anti-sistem presărată cu fobii, temeri, frustrări.

Prezențele sale tot mai dese la RTV, postul predilect al românilor înfricoșați de orice, confirmă și ele instinctul politicianului Băsescu de a-și lărgi baza de susținere electorală. Pozițiile pe care fostul președinte le-a avut în criza refugiaților sau în discuțiile pe tema atentatelor teroriste de la Paris nu au lăsat loc de echivoc.

E adevărat că Băsescu țintește un electorat naționalist moderat. N-a înființat nici ”patrulele Vlad Țepeș” și nici n-a îngropat porci pe terenul destinat construcției moscheei, deși s-a arătat împotriva acestui proiect al Capitalei. Dar, cum vocile extremiste lipsesc din peisajul public, bătrânul comandant de nava risca să ocupe tot spațiul ””exotic” nereprezentat al extremei drepte.

Oricum, candidatura lui Traian Băsescu dă fiori partidelor mari, PNL și PSD.

Și asta pentru că o victorie sau chiar o înfrângere la limită ar putea să-l propulseze pe el și partidul pe care îl conduce spre o relansare în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.

Pare că cineva s-a hotărât să-i fure din ”marginea extremei” lui Băsescu, aruncându-i în arenă pe cei doi tineri. Două sau trei procente nici n-ar fi puțin, la ce bătălie se anunță pentru București. Cei doi tineri vizibil teleghidați ar fi putut primi această misiune.

Chiar și adversarii politici ar fi încântați să spună în campania electorală „Băsescu, Berenghi și Diaconu” în aceeași frază. Adică, să-l bage pe temutul competitor în aceeași oală cu ”extrema dreaptă” declarată.

Citește și Cine este Cătălin Berenghi, cel mai nou candidat la Primăria Capitalei

Surprinzător pentru cei care au pus la cale această mică diversiune ar fi ca fostul președinte să schimbe radical tema campaniei electorale. Are și capacitatea să facă asta. Și-atunci, ce-ar mai putea inventa?