Candidatul"misterios"al PNL București

Autor: Politic Scan
Publicat: 11-02-2016 20:36

Nu mai e mare filosofie să-ți dai seama cine va candida la Primăria București din partea liberalilor.

Cum se poate face deducția? Simplu.

Liberalii fac al doilea sondaj, după cel din noiembrie 2015, în care testează diverși candidați.

În primul îi aveam testați pe Cristian Bușoi, Petre Roman, Costică Canacheu și Ludovic Orban. Bușoi ieșea de departe mai bine decât celelalte trei personaje, fie prea erodate (Roman, Orban), fie total necunoscute publicului (Canacheu).

Contestat mai ales de voci ale presei, dar și prost primit în mediul online și pe rețelele de socializare, Cristian Bușoi a fost nevoit să mai aștepte încă o rundă demoscopică.

În noua rundă a rămas Bușoi, dar s-au adăugat: Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu și Iliesc Bolojan,

Ilie Bolojan a fost deja validat de partid candidat la Oradea, acolo unde e primar și unde ar putea recâștiga mandatul cu 70%. În București nu știe mai nimeni de Bolojan. Ar fi de mirare să fie Bolojan mai bine poziționat decât Bușoi, Săftoiu sau Predoiu. Probabilitatea să fie Bolojan candidatul e aproape de zero.

Adriana Săfotiu tocmai a fost desemnată de partid purtătoarea de cuvânt a campaniei de la locale. Cei care știu culisele politice, înțeleg foarte bine că e genul acela de promovare care te scoate din cărți pentru vreo candidatură. Probabil partidul a vrut să-i dea un semnal fostei consiliere a lui Traian Băsescu să-și ia gândul de la Capitală. Improbabilă o asemenea candidatură. Cine se gândește că PSD va veni cu un candidat femeie și atunci liberalii trebuie să-i contrapună tot o femeie, adică, argument pentru Săftoiu, gândește mecanic și fără nicio legătură cu șansele de succes. Săftoiu are o reputație proastă și în PDL și în PNL. Un om care-și scrie memoriile cu picanterii e un om evitat de cei obișnuiți să trăiască o bună parte din timp în culise. Are într-adevăr o presă bună, atent cultivată în timp, dar presa poate fi foarte crudă cu personaje ca Adriana Săftoiu. În plus, n-are niciun fel de experiență pe administrație locală sau centrală.

Mai rămân Bușoi și Predoiu. Bușoi a ratat startul, din milioane de motive. Una din greșelile strategice pe care le-a făcut este că a dorit să recupereze repede lipsa de notorietate și a mizat pe o breșă în electoratul PSD, eventual o recuperare a unui electorat rezidual USL. Ca să recupereze lipsa de notorietate s-a abonat la cel mai important post de știri ca audiență, Antena3. Antena3 însă este și cel mai contestat actor politico-mediatic. Mergând acolo și-a tăiat singur orice punți cu electoratul dreptei (Băsescu, fostul PDL).  Apoi, sondajele recente i-au arătat că n-a reușit să cucerească mai nimic din segmentul PSD, mergând la Antena3. Electoratul stângii stă ”bloc” în spatele oricărui candidat propus de PSD. USL a fost un eșec răsunător, în ciuda amăgirilor artizanilor alianței social-liberale. Ideea că mai sunt nostalgici care tânjesc după marea alianță Ponta-Antonescu-Voiculescu este o copilărie. Între timp s-au întâmplat multe chiar cu cele trei personaje.

Singurul care rămâne eligibil e Predoiu, de la fostul PDL, dar și de la fostul PNL (Tăriceanu), astăzi președintele filialei București.

Sigur, Predoiu neagă că ar fi interesat de o candidatură. Votul se va desfășura într-un tur. Dreapta e divizată, Iohannis nu-și dorește un câștigător la București, care să devină mai popular decât el în 2019. Predoiu știe toate astea. Numai că partidul l-a pus într-o situație fără ieșire. Toată lumea se dă deoparte și Predoiu rămâne stingher sub lumina reflectoarelor, întrebând retoric: ”Și-acum cine va candida?”

Răspunsul e simplu: Predoiu va candida. Că vrea sau nu vrea. Totuși șansele sale nu sunt de neglijat. Predoiu va avea o presă bună. E foarte posibil să coalizeze multe din forțele influente din mediul online. Pentru Bușoi primirea în online a fost catastrofală. Comparat cu Firea, cu un aer mai provincial și mai mult talent actoricesc, dar prea puțin conținut, Predoiu va fi de departe preferat.

Există un singur lucru care poate schimba șansele lui Predoiu de a câștiga. Intrarea lui Traian Băsescu în cursă. Dar oare va intra?