Opțiunile partidelor pentru București

Autor: Politic Scan
Publicat: 31-03-2016 14:26

Avem deja două sondaje pentru București care, surpriză plăcută, tind să fie coerente între ele. Merită să ne uităm care sunt opțiunile partidelor în lumina acestor cifre.

Mai jos avem tabelul cu scorurile partidelor pentru Consiliul General, conform sondajului CURS/SAR.

Citiți și: PNL are probleme electorale în Capitală (sondaj CURS)

Votul pentru candidați depinde foarte mult care este formația aliniată la start. Ca o estimare simplistă, putem presupune că lideri USB, ALDE și (P)MP pot obține, în condiții optime, cu 80-100% mai mult decât partidele lor .

Nivelul I: Marile Partide

 

PSD are interesul să se alieze cu ALDE

În majoritatea opțiunilor testate de Sociopol, PSD poate câștiga primăria generală. (Este drept că nu s-a publicat o variantă în care ALDE se opune PSD.)

Citiți și: Sociopol, în detaliu, despre alegerile din București

Problema este mai degrabă obținerea majorității în Consiliul General. PNL, USB și, eventual, PMP sau M10 îi sunt natural opuse. ALDE, dacă nu va face alianță cu „dreapta”, va cere un preț consistent ca să rămână alături de PSD.

Așa că interesul PSD este să facă o alianță electorală cu ALDE care să controleze o listă comună de candidați. Problema este forma acestei alianțe.

Gabriela Firea, când va trebui să își explice comportamentul din 2014, va da, cel mai probabil, vina pe Victor Ponta și va lăuda meritele noului PSD în era Dragnea. Ori, ALDE colectează tocmai ex-USL-iștii care nu sunt încântați de noile conduceri PSD/PNL. În plus, este și o problemă de compatibilitate stilistică. Firea este înfiptă și, aparent, habotnică. Tăriceanu este mai calm și insidios, și, în plus, a depășit numărul de recăsătoriri permis de Biserica Ortodoxă. Îmi este greu, așadar, să îl văd pe Tăriceanu în spatele Gabrielei Firea.

Invers ar putea funcționa mult mai bine din punct de vedere electoral. Dar este extrem de greu de imaginat un PSD dispus să renunțe la postul de Primar General.

PNL are interes să facă alianță cu oricine

... dar nu orice alianță va fi acceptată de electorat.

Alianța cea mai naturală ar fi cea cu Nicușor Dan. Dar nici aceasta nu este scutită de probleme. Dacă Dan se pune în spatele lui Orban, va fi acuzat imediat de trădare și o parte din voturile sale vor merge către Ciucu. Alianța ar putea fi oricum un succes, atrăgând alte voturi din zona anti-PSD. Dar cariera lui Nicușor Dan ar fi terminată.

Invers, dacă Dan ar deveni candidatul comun, asta ar putea avea un profund efect demoralizator asupra PNL. Din punct de vedere strict electoral, însă, ar aduce un plus de vigoare. Problema este de strategie electorală. Campania făcută până acum de Dan este, ca să fiu politicos, extrem de neinspirată. Redau mai jos o înregistrare de la conferința de presă de lansare a candidatei pentru Sectorul 1.

https://www.youtube.com/watch?v=WLMPREF69DI

PNL ar fi nevoit să preia autoritar conducerea campaniei, fie și numai pentru a evita ca Nicușor Dan să facă o gafă echivalentă cu sinuciderea. Dar ce ar zice susținătorii cei mai apropiați din USB dacă ar fi dați la o parte? Foarte probabil se vor revolta și vor anula mare parte din beneficiile alianței.

Pe măsură ce timpul trece și disperarea crește, probabilitatea unei alianțe PNL-USB crește, cu condiția ca Dan să nu facă greșeli majore care să îl scoată din joc.

O alianță cu USB repune PNL în joc dar, dacă vrea să se apropie de victorie, ar trebui să se alieze și cu ALDE. Problema este că ALDE este prea curând certat cu PNL pentru gustul electoratului acestuia (mai ales ex-PDL) și are prietenii prea dubioase pentru electoratul USB. O integrare fără condiții vizibile a ALDE în PNL ar ajuta, probabil. Orice altceva este riscant,

Nivelul II: „Tinerele speranțe”

Tinerele speranțe nu sunt de fapt atât de tinere nici ca vârstă, nici ca prezență în politică. Publicul vrea schimbare, dar asta nu înseamnă că este fericit să audă de tine doar cu 3 luni înaintea alegerilor.

Interesul lor este să mai aștepte puțin. Poziția liderilor în sondaje s-ar putea eroda, pe măsură ce marile organizații de partid se rodează, dar au timp să transfere simpatie către lista de consilieri. Și, apoi, sa negocieze alianțe cu marile partide. Sau să candideze separat și (cel mai probabil) să optimizeze prezența în Consiliul General.

Nivelul III

... este reprezentat, printr-o coincidență amuzantă, de rămășițele curentelor „pure” ale PDL: PMP (zona Băsescu) și M10 (zona Macovei). Și acestea ar putea fi motivate să aștepte. La scorurile pe care le au nu au mare lucru de pierdut așa că timpul nu lucrează împotriva lor.

Citiți și:

Traian Băsescu va candida!

Ce va face Traian Băsescu pe 6 iunie 2016?