Scandal și proteste în jurul memorialului Colectiv. Lucrările au fost sistate

Autor: Politic Scan
Publicat: 01-04-2016 12:15

Un protest public vizează construcția memorialului Colectiv, contractată de primarul Daniel Băluță. Controversa care înconjoară acest monument, printr-o tristă ironie, expune tocmai lipsa de legalitate, proasta cheltuire a banului public și cinismul politicienilor. Într-un final lucrările au fost sistate.

Protestul, anunțat pe Facebook, urmează să aibă loc sâmbătă, 9 aprilie în Piața Universității.

"'Monumentul' se vrea amplasat în Parcul Lumea Copiilor, ca să ne aducem aminte, de fiecare dată când trecem pe acolo să ne plimbăm copiii, că statul, prin politicienii corupți, poate să ni-i ucidă fără să clipească și fără nici o remușcare, ca mai apoi, nu numai să nu răspundă în fața legii pentru faptele lor, dar să și profite de asta, financiar", arată organizatorii.

Însă lista nemulțumirilor mai include și votul într-un singur tur de scrutin, refuzul Parlamentului de a permite arestarea lui Sebastian Ghiță, imposibilitatea datornicilor de a executa conturile partidelor.

Noi teme ar putea apărea până sâmbătă, în condițiile în care pe pagina de Facebook a evenimentului se desfășoară un sondaj pentru a vedea ce alte teme stârnesc nemulțumirea celor care vor să participe.

Farsa construirii memorialului

Primăria Sectorului 4, condusă de interimarul Daniel Băluță, a atribuit un contract pentru construcția unui memorial în amintirea victimelor de Colectiv a cărui valoare totală este de 71000 de euro, suma maximă care pate fi atribuită fără licitație.

Mai mult, firma câștigătoare aparține unui membru UNPR, arată Euractiv. UNPR este partidul lui Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone, vizați de protestele care au urmat incendiului.

Mai multă lume a considerat locația ca fiind nepotrivită, deoarece memorialul s-ar afla în vecinătatea unor grătare, iar Primăria generală susține că Primăria Sector 4 este pasibilă de sancțiuni.

„În cazul în care nu există (avizele necesare, n.red), primăria de sector este pasibilă de sancţiuni, iar investiţia respectivă trebuie să fie desfiinţată”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alex Achim, citat de Digi 24.

Primarul Băluță răspunde acestor acuzații, susținând că nu a fost vorba niciodată de un monument ci de o amenajare peisagistică, iar grătarele vor fi mutate.

Afirmațiile sale sunt, însă, contradictorii.

„Aici ne întâlnim din nou cu cinism pentru că, spun reprezentanţii primăriei ar fi vorba de plantarea a 64 de cireşi corespunzând victimelor din incendiul de la Colectiv şi că decizia ar fi fost luată pe 20 februarie. După cum bine ştim numărul de 64 e un număr recent crescut.(...) Corupţia ucide însemnând şi faptul că nu mai dorim decizii discreţionare ale autorităţilor locale care îşi spun lăsaţi că ştim noi mai bine ce trebuie să facem cu banii voştri”,a adăugat reprezentanta Funky Citizens, Elena Calistru, citată de Digi 24.

Calistru pune la îndoială inclusiv cheltuirea banului public, în condițiile în care Primăria de sector ar fi putut folosi voluntari.

„Avem oameni talentaţi şi suficient de mulţi artişti care ar fi poate dispuşi benevol să contribuie la a pune cumva în amintirea noastră şi altfel ceea ce s-a întâmplat la Colectiv”, a declarat ea pentru sursa citată.

Confruntat cu criticile publice, dar și cu posibilitatea de a primi controale din afară, Daniel Băluță a suspendat lucrările și a decis propriile sancțiuni.

În urma știrilor apărute în presă și pe rețelele de socializare, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a decis sistarea lucrărilor de amenajare peisagistică din Parcul Lumea Copiilor și suspendarea de îndată a conducerii Direcției Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect. De asemenea, Primarul Daniel Baluță a decis trimiterea Corpului de Control la Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement Sector 4 pentru verificări”, spune un comunicat al Primăriei sectorului 4.