Agenda publică în ultimul sondaj INSCOP

Autor: Politic Scan
Publicat: 07-04-2016 17:10

Un nou nou extras din sondajul INSCOP vorbește despre agenda publică, dar și despre cum vad cetățenii direcția în care merge România

Agenda publică

În mod tipic, în timpul crizei agenda publică s-a redus la trei elemente: supraviețuire/social (adică pensii-salarii-șomaj-prețuri), sănătate, corupție. Primul element conduce autoritar, celelalte două urmează la distanță iar restul aproape că nu există.

Aparent, asta vedem și mai jos. Problemele economice și sociale (punctele 1 și 4) sunt pricipala preocupare, urmate de corupție și sănătate,

Totuși, întrebarea este închisă și tema ei este limitată. De aceea, nu apar preocupări de tip "reforma clasei politice" și nu putem, încă, să tragem concluzii.

Agenda personală vs. agenda publică

Este interesant să observăm diferența dintre ce așteaptă cetățenii dela stat și ce îi preocupă cu adevărat:

Dacă întrebarea este deschisă (nu foarte clar), atunci merită menționat că lipsește orice referire substanțială la corupție. Un reminder că lupta contra corupției nu este pentru cetățean un scop în sine, ci un mijloc pentru atingerea preocupărilor "adevărate".

Multă lume (17,5%) este preocupată și de un război în zonă. Această preocupare nu se regăsește în agenda publică, fie pentru că nu se discută prea des la TV despre temă, fie pentru că publicul este fatalist în ce privește capacitatea statului de a aborda această problemă.

Direcție

Am mai spus și ieri, dar spun și acuma doar în trecere: Optimismul românilor scade, iar tehnocratul Cioloș nu reușit să rezolve deloc această problemă, conform cifrelor INSCOP.