Sava – Piedone, câteva considerente

Autor: Politic Scan
Publicat: 12-05-2016 12:05

Am publicat ieri seară, în exclusivitate, pe pagina mea de Facebook, un clip care oficializează susținerea pe care fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, i-o acordă candidatului PNL pentru aceeași funcție, Răzvan Sava.

[embed]https://www.facebook.com/iiancu2/videos/vb.1494922164/10209774554789317/?type=2&theater[/embed]

Bineînțeles că materialul a explodat și a ajuns în toată presa centrală cât și în tot online-ul. Acum, hai să analizăm un pic pragmatic situația:

Sava – Piedone, faza pe cifre seci:

Cristian Popescu Piedone este, și asta o poți verifica în orice moment, politicianul cel mai apreciat în sectorul 4. Și dacă este să ne uităm un pic pe cifrele la nivelul întregului București, nu prea mai găsești un om politic care să se păstreze la favorabilitate 70%. Iar dacă ar fi candidat, inclusiv cu intenție de vot de cel puțin 60%. Răzvan Sava este candidatul PNL cu cele mai mari șanse să câștige alegerile locale în București, dar pentru asta are nevoie de cel mai important electorat. Cel al lui Piedone.

Sava – Piedone, faza pe #Colectiv

Aici este probabil punctul nevralgic al candidatului PNL. Dar și aici lucrurile sunt cu dus și întors. Nu suferă atât de mult Sava, repet, în sectorul 4, Piedone este privit ca un semizeu de peste 70% din electorat. Și, acum, nu are rost să fim ipocriți, omul a și schimbat ceva pe acolo. Problema Colectiv este mai ales una de moralitate. Face referire la cât de moral este să îți asociezi imaginea cu unul din cei identificați cu tragedia de la sfârșitul lui noiembrie. Dar mă risc să lansez o altă întrebare: dacă nu ar fi făcut Sava acest acord, nu cumva l-ar fi făcut PSD? Sau poate alte partide? Că nu cred eu că nu au existat negocieri cu Piedone din partea tuturor. Inclusiv corifeii dreptății, PMP și M0, sau 10.

Sava – Piedone, doar un exemplu pentru PNL

Ceea ce s-a întâmplat la sectorul 4 nu este doar un caz particular și unic pentru PNL. Din contră, este o soluție pentru contextul politic cu alegeri într-un singur tur. Același gest îl face și Raețchi la 5, prin scrisoarea adresată celor de la PMP și USB. Același lucru ar trebui să îl facă și Predoiu cu Nicușor Dan. Avem în față două perspective:

  • Ori ne ținem bățoși și facem pe arhanghelii dreptății supreme (când politica e arta compromisului pentru binele public) și astfel PSD spulberă tot în aceste alegeri,
  • Ori le oferim oamenilor alternativa corectă pentru contracararea PSD: alianțe peste tot acolo unde se poate.

Restul sunt doar vorbe.