Vanghelie nu este invincibil

Autor: Politic Scan
Publicat: 12-05-2016 13:40

Marian Vanghelie, alături de alți politicieni mai longevivi în administrația locală, are o faimă de om "imposibil de ucis". Îl scoți din partid, își face altul. Îl acuzi de corupție, candidează pentru că onoarea lui este atât de mare încât o vrea înapoi.

Totuși, există semne că o victorie împotriva lui Vanghelie nu este, astăzi, imposibilă.

Influența lui Vanghelie este în declin de mai mult timp

În anul de grație 2012, când USL mătura tot ce îi stătea în cale, Marian Vanghelie nu a putut adăuga influența sa la puterea USL. Dimpotrivă, scorul său a fost cu un procent mai mic decât scorul politic al USL pe Capitală.

Organizația informală a lui Vanghelie scârțâie

Ați observat declarațiile privind importanța educație (acelea care au făcut deliciul Internetului)?

Ele ascund o problemă mai interesantă. De-a lungul anilor, Marian Vanghelie a recrutat la greu profesori pe care să îi folosească în campaniile electorale. Anul acesta profesorii nu au mai răspuns la apel (cel puțin nu la fel de mult ca pe vremuri).

Când relația mergea, Vanghelie nu era atât de dornic să vorbească de sprijinul profesorilor. Acuma, dimpotrivă, vorbește ca să dea senzația că totul este sub control.

"Stânga" este divizată

Să spui că Vanghelie are o orientare ideologică este cumva exagerat. Dar, în momentul de față, electoratul care îl susținea pe Vanghelie este curtat din două părți. De Vanghelie însuși (PDS) și de Daniel Florea (PSD).

Dreapta nu este divizată

Prin jocul contestațiilor, USB și PMP nu au candidați în sector. Asta îl lasă în cursă pe Ovidiu Raețchi.

Deja Raețchi a apelat la liderii celor două partide pentru a primi sprijin. Dar, chiar dacă aceștia nu vor accepta să îl sprijine, ce vor face alegătorii lor? Vor vota cu Vanghelie? Vor vota cu Florea?

Așa că, dacă vor ca electoratul să se obosească să vină la urne ca să voteze pentru Consiliul Local, PMP și USB au nevoie să le indice alegătorilor și un nume de primar.

Suntem obișnuiți să credem că Sectorul 5 este "roșu", că Vanghelie îl ține le limita sărăciei pentru ca din rândul alegătorilor să nu se poată ridica niciodată un electorat de dreapta. Ei bine, anul acesta trebuie să ne așteptăm și la surprize.