Binali Yildirim, un apropiat al lui Erdogan, desemnat candidatul unic la conducerea AKP şi Guvern

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 19-05-2016 14:22

Binali Yildirim, actual ministru al transporturilor şi un apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost desemnat candidat unic la conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), la guvernare în Turcia, şi la postul de prim-ministru, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik, transmit AFP şi Reuters. 

Binali Yildirim îi va lua locul lui Ahmet Davutoglu, care şi-a anunţat pe 4 mai retragerea de la conducerea AKP şi, implicit, a guvernului, după ce în spaţiul public au apărut informaţii despre o ruptură cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 

Yildirim - un aliat apropiat al lui Erdogan de peste două decenii - va fi singurul candidat la şefia AKP la congresul extraordinar ce va avea loc duminică, 22 mai, a precizat purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă, după o reuniune a conducerii executive a partidului. 

Ulterior, preşedintele Erdogan, care este şi fondatorul AKP, urmează să-i încredinţeze misiunea de a forma un nou guvern. 

Binali Yildirim, în vârstă de 60 de ani, ales parlamentar la Izmir, în vestul Turciei, a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul, cu o licenţă în ştiinţe maritime. Este membru al AKP de la înfiinţarea acestuia şi a deţinut, timp de 13 ani, mai multe mandate de ministru al transporturilor. 

Desemnarea noului prim-ministru turc survine pe fondul tentativelor preşedintelui Erdogan, acuzat de derivă autoritară, de a-şi consolida puterea. AGERPRES