China declară RĂZBOI: 'Pacea şi stabilitatea vor fi imposibile'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 20-05-2016 19:20

Beijingul a atenţionat-o vineri pe noua preşedintă a Taiwanului, chiar în ziua învestirii sale, împotriva oricărei încercări de a face demersuri spre independenţă, asigurând că în acest caz "pacea va fi imposibilă", informează vineri AFP.

"În cazul unor demersuri spre independenţă, pacea şi stabilitatea vor fi imposibile în strâmtoarea Taiwan", a declarat Biroul pentru relaţii cu Taiwanul, într-un comunicat dat publicităţii după învestirea doamnei Tsai Ing-wen ca preşedintă a Taiwanului.

Citește și: Daniel Craig a refuzat 100 de milioane de euro pentru a fi iar James Bond: Cine ar putea fi alesul

"Independenţa va fi cel mai grav dezastru pentru pace în strâmtoarea Taiwan şi pentru dezvoltarea paşnică a relaţiilor" dintre China continentală şi insulă, a subliniat Biroul guvernamental de la Beijing. Comunicatul face referinţă la Tsai în calitate de "nou lider al autorităţilor taiwaneze", însă fără a o numi.

Taiwanul este separat de China continentală de la sfârşitul războiului civil din 1949, când armata naţionalistă s-a refugiat pe această insulă pe atunci chineză, după înfrângerea suferită în faţa forţelor comuniste, scrie AFP, care adaugă faptul că Beijingul continuă să considere Taiwanul o provincie a teritoriului său naţional, care, dacă va fi necesar, va fi recuperată şi prin forţă.

Citește și: După X Factor urmează SexFactor: Noul talent-show porno lansat de americani / VIDEO

Mass-media chineze au fost vineri extrem de discrete pe marginea învestirii lui Tsai Ing-wen, membră a unui partid tradiţional pro-independenţă şi ostil Beijingului.

Tsai Ing-wen, 59 de ani, a depus jurământul şi a devenit prima femeie preşedintă a Taiwanului. Ea a chemat la "un dialog pozitiv" cu Beijingul, adoptând un ton conciliant în faţa unei Chine tot mai ostile, care face presiuni ca noua preşedintă să accepte consensul tacit din 1992 dintre Beijing şi Taipei. Potrivit acestui consens, există "o singură Chină" şi fiecare parte poate interpreta acest lucru după cum doreşte, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO De acum poți să știi ce îți spune pisica ta: A fost inventată zgarda ce traduce mieunatul

Tsai, la fel ca şi Partidul Democratic Progresist (PDP) din care face parte, refuză să recunoască acest consens.