Consiliul European cere G7 să fie 'clar și dur' cu privire la disputele teritoriale

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 26-05-2016 12:42

Grupul celor mai industrializate șapte națiuni (G7) trebuie să adopte o poziție clară și dură cu privire la toate disputele teritoriale, fie că este vorba de Ucraina sau de mările din sudul și estul Chinei, a declarat joi, în Japonia, președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

"Testul credibilității noastre în cadrul G7 este capacitatea noastră de a ne apăra valorile comune. Acest test va reuși numai dacă noi vom adopta o poziție clară și dură cu privire la toate subiectele noastre aici în discuție la Ise-Shima", a declarat fostul premier polonez, în cadrul unei conferințe de presă susținute în marja summitului G7, în această localitate din centrul Japoniei.

"Mă refer în special la chestiunea securității maritime în Marea Chinei de Sud și de Est și problema Rusiei și a Ucrainei", a precizat Tusk.

"Dacă vrem să apărăm valorile noastre comune, nu este suficient să crezi în ele astăzi. Trebuie să fim pregătiți să le apărăm", a insistat el, adăugând: "Trebuie să fim mai duri".

"Vă pot asigura că în ceea ce privește Uniunea Europeană, noi suntem pregătiți să prelungim sancțiunile și sunt aproape sigur că nu vom avea nevoie de discuții particulare între lideri pentru a decide sancțiuni în două-trei săptămâni fără mari discuții", a adăugat Tusk, referindu-se la sancțiunile la adresa Rusiei.

Sancțiunile europene împotriva Moscovei care afectează sectoarele bancar, militar și energetic expiră în luna iulie. Prelungirea lor necesită un vot unanim, iar acest aspect ar trebui discutat în luna iunie.

Germania a estimat joi contrariul, prin vocea ministrului său de externe, Frank-Walter Steinmeier, că reînnoirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei va fi "mai dificilă" anul acesta, din cauza "rezistenței crescute" din partea unor țări.

Beijingul și Tokyo își dispută acerb suveranitatea unor teritorii nelocuite în Marea Chinei de Est. China revendică de asemenea Marea Chinei de Sud aproape în totalitate, prin crearea unor insule artificiale, spre indignarea altor țări, cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaezia și Brunei.

"Pentru a nu deveni caduc (...), G7 trebuie să se preocupe mai degrabă de propriile afaceri decât să arate cu degetul spre alte țări și să toarne gaz pe foc", a declarat agenția chineză de stat Xinhua, într-un comentariu publicat joi, potrivit AFP.

AGERPRES