Manifestanţi kazahi împotriva unei reforme agrare, acuzaţi de tentativă de lovitură de stat

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 28-05-2016 07:37

Justiţia din Kazahstan i-a acuzat vineri pe organizatorii recentelor manifestaţii împotriva unei reforme agrare de tentativă de răsturnare a guvernului, informează AFP. 

"Obiectivul lor final nu era organizarea unor reuniuni paşnice, ci să destabilizeze situaţia socio-politică, să incite la tulburări interetnice şi să-şi adjudece puterea', a afirmat parchetul general al acestei ex-republici sovietice din Asia Centrală într-un comunicat. 

Zeci de persoane care au organizat mai multe manifestaţii antiguvernamentale neautorizate în ţară sau au participat la ele au fost arestate sâmbăta trecută în Kazahstan. 

Ieşind în stradă la Astana (nord), Alma-Ata (sud), Karaganda (centru) şi în alte localităţi la apelul opoziţiei, manifestanţii protestau împotriva unor amendamente la reforma agrară care permit în special cetăţenilor străini să închirieze terenuri pentru 25 de ani, faţă de 10 ani până în prezent. 

Patru manifestanţi rămân în continuare în detenţie, în timp ce alţi 50 au fost eliberaţi, potrivit parchetului. Câţiva jurnalişti reţinuţi pentru scurt timp în cursul acestor manifestaţii - dintr-o "neînţelegere', potrivit poliţiei - au fost, de asemenea, eliberaţi. 

În aprilie, manifestaţii similare fuseseră organizate împotriva acestei reforme agrare, prezentată de guvern ca fiind importantă pentru atragerea investiţiilor străine. 

Dar preşedintele Nursultan Nazarbaiev a suspendat-o la începutul lunii mai, argumentându-şi gestul prin 'îndoielile exprimate în societatea' kazahă. 

Politicile agrare constituie un subiect foarte sensibil în această fostă republică sovietică, în care localnicii îşi amintesc cu amărăciune de privatizările din 1990 şi în care China vecină încearcă să-şi extindă interesele agricole. 

Manifestaţiile de acest tip sunt neobişnuite în Kazahstan, ţară condusă cu mână de fier încă din epoca sovietică de Nursultan Nazarbaiev (75 de ani). 

Bogată în hidrocarburi, ţara traversează o criză monetară, provocată de dificila situaţie economică a Rusiei vecine şi de scăderea cursului petrolului. 

Inflaţia mare provoacă nemulţumirea populaţiei din Kazahstan, considerat adesea de experţi ca unica ţară stabilă din Asia Centrală, în pofida unei corupţii endemice.AGERPRES