Întâlnire între guvern şi opoziţia din Venezuela cu mediatori în Republica Dominicană

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 29-05-2016 09:23

Opoziţia din Venezuela şi oficiali guvernamentali au anunţat sâmbătă că s-au întâlnit cu un grup de mediatori în Republica Dominicană pentru a pune bazele unui dialog pe fondul impasului politic şi adâncirii crizei economice, informează Reuters şi DPA. 

Ţara din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) suferă de o recesiune severă, din cauza scăderii preţului petrolului şi a unui model economic socialist în colaps. Preşedintele Nicolas Maduro este blocat într-un impas cu legislativul după ce opoziţia a câştigat o majoritate zdrobitoare anul trecut. 

Ambele părţi au declarat că s-au întâlnit cu fostul prim-ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero şi foştii preşedinţi Martin Torrijos din Panama şi Leonel Fernandez al Republicii Dominicane. Vineri, Departamentul de Stat american a anunţat că secretarul de stat John Kerry a discutat cu Zapatero pentru a saluta iniţiativa şi a declarat că Statele Unite sunt gata să-i ajute pe mediatori. 

Coaliţia de opoziţie Unitatea Democratică a anunţat că reprezentanţii săi au declarat mediatorilor că orice discuţii cu guvernul ar trebui să includă un referendum pentru revocarea lui Maduro, eliberarea din închisoare a liderilor opoziţiei, asistenţă umanitară externă pentru a face faţă penuriei cronice şi respectarea legilor adoptate de parlament. 

Ministrul de externe Delcy Rodriguez a condus delegaţia guvernului venezuelean într-o locaţie neprecizată din Republica Dominicană, unde s-a întâlnit cu trei parlamentari ai opoziţiei, a anunţat canalul regional de televiziune Telesur. 

Economia Venezuelei, puternic dependentă de exporturile de petrol, s-a prăbuşit, în parte după scăderea bruscă a preţului petrolului, provocând penurie de alimente, de bunuri de larg consum, medicamente, în timp ce întreruperile de electricitate s-au extins şi multe birouri guvernamentale sunt deschise doar două zile pe săptămână pentru a economisi energia electrică, aminteşte DPA. 

Adunarea Naţională unicamerală a Venezuelei a blocat în această lună o încercare a lui Maduro de a decreta puteri speciale pentru el însuşi şi armată. Opoziţia, care a câştigat o majoritate legislativă în decembrie, îl acuză pe Maduro că pregăteşte o dictatură. 

Opoziţia venezueleană încearcă să forţeze organizarea unui referendum pentru revocarea lui Maduro, deşi autorităţile electorale au respins o petiţie la începutul lunii mai, cu 1,8 milioane de semnături.AGERPRES