Serie neagră pentru escadroane de elită ale aviaţiei militare americane

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 03-06-2016 06:06

Două avioane de luptă făcând acrobaţii din escadroane de elită ale aviaţiei militare s-au prăbuşit joi în accidente separate în Statele Unite, unul imediat după ce a survolat o ceremonie la care participa preşedintele Barack Obama, relatează AFP şi Reuters. 

Un F-16 al Thunderbirds, patrula de acrobaţie a US Force, s-a prăbuşit în Colorado (vestul SUA), la scurt timp după ce a survolat ceremonia de absolvire la Academia Forţelor Aeriene din Colorado Springs. 

Pilotul s-a catapultat şi este nevătămat, a declarat un responsabil al armatei aerului sub acoperirea anonimatului. 

Puţin mai târziu, un F/A 18 Hornet al Blue Angels, patrula acrobatică aeronavală, s-a prăbuşit la decolare pe aeroportul din Smyrna în Tennessee (centru), a anunţat un purtător de cuvânt al aviaţiei navale. 

Aparatul "a început un antrenament" după-amiază când s-a produs accidentul, a declarat acest purtător de cuvânt, locotenentul Clinton Beard. 

El nu a dorit să dea detalii cu privire la soarta pilotului, dar a precizat că o procedură de informare a rudelor era în curs. 

"Celelalte cinci avioane Blue Angels nu au fost implicate în accident şi au aterizat în siguranţă fără incidente la scurt timp după aceea", a spus el. 

Accidentul a avut loc la aproximativ patru kilometri de pistă. 

Potrivit presei locale din Tennessee, citată de Reuters, o persoană a fost ucisă în prăbuşirea avionului F/A-18 din escadrila marinei Blue Angels la Smyrna, la aproximativ 39 km sud-est de Nashville. 

Cauza accidentului nu a fost cunoscută imediat. Accidentul a avut loc în timp ce Blue Angels exersau pentru un spectacol aerian în weekend, a precizat presa locală.AGERPRES