În Italia are loc primul tur al alegerilor muncipale parţiale

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 05-06-2016 06:29

Alegătorii din Roma, Milano, Napoli, Torino şi Bologna, peste 13 milioane de italieni, sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri municipale parţiale, considerate un test pentru guvernul lui Matteo Renzi şi pentru dreapta italiană, comentează AFP. 

Secţiile de votare din 1.342 de localităţi se vor deschide la orele 05.00 GMT şi se vor închide la 21.00 GMT, pentru a le lăsa timp celor 13,3 milioane de alegători să introducă buletinul de vot în urne, după o zi la plajă sau petrecută cu familia. 

Ca la precedentul "test" electoral pentru guvernul Renzi - un referendum privind platformele offshore, organizat în aprilie şi la care s-au prezentat numai 32% dintre alegători -, participarea va fi din nou cheia acestui prim tur. 

La fel ca în aprilie, impetuosul şef al executivului italian, 41 de ani, s-a străduit să reorienteze dezbaterile, repetând în ultimele zile că duminică nu este un vot "asupra guvernului, dar, mult mai important, pentru a alege viitorul propriului oraş". 

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea ţării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experienţa sa ca primar al Florenţei, şi referendumul constituţional din această toamnă va servi ca vot ghilotină. 

În octombrie, italienii vor fi chemaţi să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului şi urmăreşte să confere stabilitate guvernamentală ţării. 

Matteo Renzi a spus şi a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcţia de premier. 

Un mod de a da de înţeles că alegerile parţiale de duminică, al căror tur secund este prevăzut pe 19 iunie, nu reprezintă o prioritate pentru el. 

Cu toate acestea, el s-a îmbrăcat cu eterna cămaşă albă pentru a se afişa alături de principalii candidaţi ai mişcării sale, Partidul Democrat (PD, centru stânga), printre care cel al Romei, Roberto Giachetti, în dificultate în capitală în faţa reprezentantei Mişcării Cinci Stele (M5S), extrem de fotogenica Virginia Raggi. 

Alegerile de la Roma vor fi urmărite de toţi, chiar dincolo de graniţele ţării, deoarece cazul său este emblematic pentru o anumită Italie încurcată în "afaceri". 

Din octombrie, capitala este administrată de un comisar extraordinar, numit de guvern, după demisia lui Ignazio Marino (PD), în urma unui scandal provocat de false note de plată. 

La Milano, capitala economică a ţării, candidaţii de stânga şi de dreapta sunt la egalitate în sondaje, fostul "patron" al Expoziţiei Universale din 2015, Giuseppe Sala (PD), fiind considerat favorit. 

La Torino şi Bologna, candidaţii PD sunt pe primul loc în sondaje, în timp ce la Napoli, primarul în exerciţiu, Luigi di Magistris, independent şi foarte critic la adresa guvernului, ar urma să fie reales.AGERPRES