LIVETEXT: ALEGERI LOCALE 2016 - Incidente electorale MAJORE / UPDATE

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 05-06-2016 07:56
Actualizat: 05-06-2016 13:22

Avem parte de incidente electorale majore în alegerile locale din 2016 pentru alegerea autorităților locale.

- 13.19: Ziarist cercetat penal, după ce și-a fotografiat buletinul de vot

- 12.30: Buletine de vot din Braşov, rătăcite într-o comună din Suceava

- 12.09: În Sectorul 1, în Complexul Odăi, unul dintre membri a plecat cu urna mobilă și s-a reîntors cu listele necompletate.

- 11.56: PSD acuză PNL că trimite mesaje electorale

- 11.52: Proces electoral întrerupt într-o secţie de votare

- 11.28: Primele ERORI de ale sistemului automat de raportare a prezenţei la vot

- 10.54: Dosar penal pentru președintele unei secții de votare

- 09.57: Au apărut primele probleme: Suspiciuni de fraudă în Năvodari

- 09.17: Preşedintele unei secţii de votare din comuna vasluiană Perieni a fost reclamat la Autoritatea Electorală Permanentă, după ce în seara de 4 mai, aflat în stare de ebrietate, a închis secţia de votare şi a intenţionat să plece cu ştampila de control, fiind împiedicat de un poliţist. 

'A existat un incident, dar acesta a fost rezolvat pe loc de poliţistul de la secţie, care l-a împiedicat pe preşedintele secţiei să plece cu ştampila de control. Am înţeles că bărbatul se afla în stare de ebrietate şi a plecat cu ştampila, dar a fost observat la timp', a declarat, duminică, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu. 

El a precizat că pe viitor persoanele care nu respectă legislaţia şi pun probleme în ce priveşte buna desfăşurare a alegerilor ar trebui să nu mai fie selectate pentru a ocupa funcţii sau a avea atribuţii cu ocazia scrutinelor viitoare.

- 07.45: Primul incident electoral major s-a înregistrat în Vernești, județul Buzău. Șapte secții de votare au fost închise pentru că buletinele de vot au fost tipărite greșit.

UPDATE 12.16: Procesul de votare suspendat duminică dimineaţa în şapte secţii de votare din Circumscripţia nr. 82 Verneşti, judeţul Buzău, a fost reluat cu o întârziere de aproape cinci ore după retipărirea a 16.400 de buletine de vot pentru primar şi, respectiv, consiliul local. 

'Procesul electoral a fost reluat după consultarea BEC-ului, au fost retipărite 16.400 de buletine de vot, iar programul nu va fi prelungit', a declarat pentru AGERPRES preşedintele BEJ nr. 10 Buzău, judecătorul Aurel Puşcă.

- 07.40: Președintele Biroului Electoral de Circumscripție Județeană 28 Mureș, judecătorul Eugen Maier, a declarat că în urma solicitării depuse de PSD Mureș, după ce s-a constatat că la secțiile de votare au ajuns mai puține buletine de vot decât numărul prevăzut de lege, s-a trimis o solicitare oficială Instituției Prefectului.

Eugen Maier a arătat ca membrii BEJ Mureș au constatat că tot ce ține de tipărirea și distribuirea buletinelor de vot aparține de Instituția Prefectului - Județul Mureș, căreia i s-a solicitat să prezinte o poziție oficială în acest caz.

Partidul Oamenilor Liberi a sesizat pe o pagina de socializare faptul că 'Prefectura nu a calculat bine marja de plus 10%', care 'au plecat din județul Alba sâmbătă seara', că în unele localități, cum e Cristești, au ajuns doar 50% din numărul necesar de buletine de vot, scrie știrileprotv.ro.