Libia: Armata controlează accesul în oraşul Sirte, un bastion al grupării Stat Islamic

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 09-06-2016 20:08

Armata libiană a preluat controlul asupra accesului maritim în oraşul Sirte, un bastion al grupării Stat Islamic (EI) în Libia, împiedicându-i pe jihadişti să fugă pe mare în faţa ofensivei forţelor guvernului de uniune naţională (GNA), a declarat joi un oficial libian, relatează AFP. 

Oraşul, situat la 450 de kilometri est de Tripoli, este înconjurat din toate părţile de forţele GNA. 

'Forţele noastre controlează în totalitate întreaga coastă a Sirte. Ei (jihadiştii) nu vor putea fugi pe mare', a declarat colonelul Rida Issa, comandantul forţelor maritime pentru regiunea centrală a Libiei. 

În plus, avioane ale forţelor aeriene ale guvernului de uniune naţională au bombardat joi poziţii ale SI din centrul oraşului, a anunţat armata. Aceste bombardamente vizează zona centrului de conferinţe Ouagadougou, unde Stat Islamic şi-a instalat un post de comandă. 

Gruparea jihadistă Stat Islamic a profitat de haosul din Libia după căderea dictatorului libian Muammar Gaddafi în 2011 pentru a se stabili în această ţară situată la 300 de kilometri de zonele de coastă ale Europei. Instalat la Tripoli pe 30 martie, guvernul de uniune naţională sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a stabilit ca obiectiv învingerea organizaţiei jihadiste.AGERPRES